ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι πήγε στραβά με την υποψηφιότητα της Γιάννας Κοντούλη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Τι πήγε στραβά με την υποψηφιότητα της Γιάννας Κοντούλη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Σε προσωπικούς κι όχι σε πολιτικούς λόγους αποδίδουν στο CNN Greece καλά πληροφορημένες πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία την απόφαση της Γιάννας Κοντούλη να μην είναι υποψήφια με το κόμμα στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, μολονότι το όνομά της περιλαμβανόταν στη λίστα που μοιράστηκε χθες Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η κυρία Κοντούλη ως δημόσια υπάλληλος που βιοπορίζεται από το μισθό της- εργάζεται στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.)- δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μια προσωπική προεκλογική καμπάνια η οποία, όπως και για κάθε βουλευτή άλλωστε, είναι πολυδάπανη.

Σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος, όπως αυτό έχει εξειδικευτεί με το Ν. 2196/1994 και το Π.Δ. 26/2012, μεταξύ άλλων, έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων.

Σε περίπτωση, μάλιστα, μη εκλογής τους η διαδικασία επαναπρόσληψής τους στο Δημόσιο είναι χρονοβόρα και στο μεσοδιάστημα στερούνται του μισθού τους.

Δεδομένου και του υψηλού ανταγωνισμού στο Βόρειο Τομέα, η Ιωάννα Κοντούλη φέρεται να έκρινε προτιμότερο να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία στερούμενη των μέσων βιοπορισμού της.

Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή της, άλλωστε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίζει «προς αποφυγήν παρεξηγήσεων από τον χώρο των "αρίστων" ότι η προσπάθεια κι ο αγώνας για την απαλλαγή του τόπου από την κυβέρνηση των “αρίστων” ήταν, είναι και παραμένει αναγκαιότητα».

Σημειώνεται πως η σχετική συζήτηση ξεκίνησε από τη δημοσίευση του ονόματος της κυρίας Κοντούλη στη σχετική λίστα που διακινήθηκε την Κυριακή κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν ήταν όμως και η τελική.

Η Κουμουνδούρου, άλλωστε, δεν είχε δώσει μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας τουλάχιστον στη δημοσιότητα την επίσημη λίστα των υποψήφιων.

Θεωρήθηκε, κακώς όπως αποδείχθηκε, δεδομένη η βούληση της κυρίας Κοντούλη να είναι υποψήφια από τη στιγμή που ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κι ευρωβουλευτής το 2019.

Η Γιάννα Κοντούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.

Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «Περιβάλλον & Ανάπτυξη».

Εργάστηκε ως μηχανικός σε τεχνικές εταιρείες κι ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθηνών θέματα φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπησης κι από το 2002 προσελήφθη στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.).

Συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικά κινήματα όπως η Διαδημοτική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού και η Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση της βίλας Ζωγράφου και σε κινήσεις- δράσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στο «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Υπήρξε στέλεχος του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων και διετέλεσε επικεφαλής του κατά την εκλογική εκστρατεία του 2012.

Το 2014 ίδρυσε την ανεξάρτητη Πρωτοβουλία για μια Νέα Οικολογική Αθήνα και συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων.

Το 2015 ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών.

Από τον Ιανουάριο του 2016 ήταν πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μέχρι το Μάρτιο του 2018 όταν παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευτεί.

Το 2019 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μητέρα δύο αγοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ