ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή με την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά το «μπλόκο» του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:30. Αναμένεται να παρέμβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα καταγγείλει την κυβέρνηση για την υπόθεση Κασιδιάρη, λέγοντας ότι με τις συνεχείς παρεμβάσεις της, «φουσκώνει» τα ποσοστά της Ακροδεξιάς.

Την τροπολογία αναμένεται να στηρίξουν μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, αναμένεται να καταψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην επικεφαλής Αρεοπαγίτη, ο οποίος χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη διάταξη κάνοντας μάλιστα λόγο για δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Εσωτερικων Μάκη Βορίδη, ότι υποδεικνύει στους δικαστές την κρίση τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και δεν επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες Δευτέρα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ πως εάν δεν ψηφίσει την τροπολογία, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά.

«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Δεν είχαν δυσκολία θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως με την τροπολογία η κυβέρνηση παίζει «επικίνδυνα και απαράδεκτα παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου η οποία κάλεσε την κυβέρνηση «να ψηφίσει έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ