ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σκεπτικό της απόφασης για την αποφυλάκιση της Καϊλή και η πρώτη αντίδρασή της

Το σκεπτικό της απόφασης για την αποφυλάκιση της Καϊλή και η πρώτη αντίδρασή της
Η Εύα Καϊλή INTIME

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να βγει από τις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες όπου κρατείται τους τελευταίους τέσσερις μήνες η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται για δωροδοκία στο σκάνδαλο του Qatar Gate.

Η Εύα Καϊλή θα τεθεί υπό περιορισμό στο σπίτι της με ηλεκτρονική επιτήρηση, παρότι οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης για την απελευθέρωσή της, επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ισχύουν ακόμη.

Στο έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή και το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το Mega, οι δικαστές αναφέρουν:

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική».

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να αποφυλακιστεί αύριο ή την Παρασκευή γιατί τα «βραχιολάκια» είναι σε έλλειψη στο Βέλγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποφυλάκιση της δεν έγινε νωρίτερα, γιατί δεν ομολόγησε όπως οι άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ενώ σε ότι αφορά τις καταθέσεις του συντρόφου της Φραντζέσκο Τζόρτζι, δεν φαίνεται πως επηρέασαν την απόφαση για την αποφυλάκισή της.

H κα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο σπίτι της όχι όμως και με τον σύντροφό της, γεγονός που ήταν και δική της επιθυμία.

«Μου λες αλήθεια; θα δω το παιδί μου;»

Ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, περιγράφοντας την στιγμή που η Εύα Καϊλή έμαθε ότι θα αποφυλακιστεί, είπε:

«Από χτες το βράδυ, όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της 4 – 5 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει. Είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η πρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε “μου λες αλήθεια Μιχάλη; Θα δω το παιδί μου;”. Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».

«Η αποφυλάκισή της ήταν γνωστή σε εμάς από χθες το απόγευμα, όταν επικοινώνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των Βρυξελλών και μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κα Καϊλή. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι να έχουμε και τυπικά τη διαταγή του ανακριτή, να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Έλληνας δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Για να μη γίνονται λάθη γιατί ακούγονται πολλά, αύριο δε θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κα Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ