ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου

Δένδιας για Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας μεταξύ άλλων, έστειλε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της πρώτης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία, στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, ο κ.Δένδιας θέλησε να συγχαρεί τις δύο χώρες που μεσολάβησαν για να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, τόσο τη Ρουμανία όσο και την Ουκρανία για τη σημαντική πρωτοβουλία.

Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ «θάλασσα του ΝΑΤΟ», λέει το Κρεμλίνο

Το μήνυμα το Νίκου Δένδια στην πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

«Είναι τιμή μου να συμμετέχω στην πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τη Ρουμανία και την Ουκρανία για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Έναν και πλέον χρόνο μετά την εισβολή, ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας παραβιάζει τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τις ίδιες τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν και μας καθιστούν ασφαλείς.

Από την πρώτη ημέρα, σταθήκαμε πλήρως αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας, παρέχοντας κάθε αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη. Τονίζοντας ότι οι αναθεωρητικές φιλοδοξίες δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο στρατηγικό τοπίο της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Μία περιοχή, η σταθερότητα της οποίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε -για πρώτη φορά- την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως περιοχή "στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία".

Στο πλαίσιο αυτό, διασφαλίσαμε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκολύνει σημαντικά τη διαμετακόμιση εξοπλισμού για την άμυνα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα επενδύει, επίσης, στην ανάπτυξη υποδομών που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια στη νότια και ανατολική Ευρώπη.

Οι αναδυόμενες προκλήσεις, που σχετίζονται, επίσης, με την τεχνολογική πρόοδο, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς μας. Καθώς και της περαιτέρω αλληλεπίδρασης με τους εταίρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πρέπει να τους συνδράμουμε στην οικοδόμηση των στρατιωτικών και αμυντικών τους δυνατοτήτων και να ενισχύσουμε τη συνολική τους ετοιμότητα και ανθεκτικότητα.

Σας ευχαριστώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ