ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό περιορισμό στο σπίτι της η Εύα Καϊλή: Οι επόμενες κινήσεις της

Υπό περιορισμό στο σπίτι της η Εύα Καϊλή: Οι επόμενες κινήσεις της
Η Εύα Καϊλή μετά την αποφυλάκισή της ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι αθώα παρά την αντίθετη κρίση των Βέλγων δικαστών, θα επικεντρωθεί με τη βοήθεια των συνηγόρων υπεράσπισής της η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή, αμέσως μετά την αποφυλάκισή της με «βραχιολάκι» από τις φυλακές του Χάρεν.

Καθώς η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή πάντως δεν συνοδεύεται και από άρση των κατηγοριών, όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης του βελγικού προδικαστικού συμβουλίου, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος προανήγγειλε ήδη την εισφορά νέων στοιχείων που «με εκείνα που υπάρχουν με τα καινούρια που θα έχουμε, τεκμηριώνουν την αθωότητά της».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα χρήματα που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά της αποκάλυψε πως «στις δεσμίδες όλες οι οποίες υπήρχαν – αυτοσχέδιες δεσμίδες – των χρημάτων δεν υπήρχε κανένα δακτυλικό αποτύπωμα της Εύας Καϊλή». Αυτό εκτιμάται πως είναι ένα στοιχείο που φαίνεται ότι έκαμψε τις αντιστάσεις του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ ως προς την υπαγωγή της σε καθεστώς περιορισμού κατ’ οίκον.

«Υπάρχουν κι άλλα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που θα αναδείξουμε στην ανάκριση», όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «σεβόμαστε την μυστικότητα της προανάκρισης και γι’ αυτό δεν διαρρέουμε στοιχεία της δικογραφίας», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κ. Καϊλή είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην ανάκριση «σε ό,τι γνωρίζει και για όποιους γνωρίζει. Όλα θα τα καταθέσει».

«Ένα είναι βέβαιο ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη την πολιτική της ιδιότητα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, η Εύα Καϊλή ονειρεύεται την ημέρα που θα ακούσει ότι είναι αθώα. Τότε μόνο θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δει στα μάτια τους ανθρώπους που τόσα χρόνια την εμπιστεύτηκαν και την τίμησαν με την ψήφο τους. Αν δεν αθωωθεί δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης του βελγικού προδικαστικού συμβουλίου που δημοσιεύει το Politico, οι κατηγορίες σε βάρος της δεν έχουν αρθεί: «Δεδομένου ότι οι λόγοι, όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Οι περιορισμοί

Στο μεταξύ, όσο η κ. Καϊλή παραμένει υπό περιορισμό στη μόνιμη κατοικία της, στις Βρυξέλλες, θα υποβάλλεται σε τακτικές ακροάσεις είτε για παράταση είτε για ανάκληση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Νομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι προς τον παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην κατάσταση την οποία βρίσκεται η κα Καϊλή, που αντί να βρίσκεται σε ένα κελί φυλακής θα βρίσκεται στο σπίτι της.

Η κα Καϊλή θα πρέπει να φορά διαρκώς το βραχιολάκι και να μην μετακινηθεί από το διαμέρισμά της εκτός αν πρέπει να μεταβεί στο δικαστήριο ή σε γιατρό και αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου.

Θα δηλώσει στις Βελγικές Αρχές τον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας της, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διευκρινιστεί αν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και ή αν της επιτραπεί να δέχεται επισκέπτες, όχι όμως να έχει επαφές με τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Qatar gate.

Oι Βέλγοι δικαστές έχουν επίσης απαγορεύσει στην κα Καϊλή την έξοδο από την χώρα και την κατοχή διαβατηρίου.

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς, η ίδια βέβαια εμφανίζεται χαρούμενη με την απόφαση για την αποφυλάκισή της που θα της επιτρέψει να κάνει Ανάσταση μαζί με την κόρη της.

Να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία από τους τέσσερις κατηγορούμενους για το Qatargate που αποφυλακίστηκε υπό όρους. Προηγήθηκαν οι αποφυλακίσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και του Αντόνιο Παντσέρι που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι» από τις φυλακές του Χάρεν

Λίγο πριν τις 12 ώρα Ελλάδος, οι πόρτες των φυλακών άνοιξαν και ένα αμάξι με φιμέ τζάμια βγήκε προκειμένου να κατευθυνθεί προς το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που θα είμαι με την κόρη μου, ο αγώνας συνεχίζεται δίπλα από τους δικηγόρους μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο μετά από την αποφυλάκισή της.

Η κ. Καϊλή συνοδευόταν στο αυτοκίνητο από τον πατέρα της και τον συνήγορό της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Με τη σειρά του, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε:

«Η Εύα Καϊλή είναι πολύ ευτυχισμένη. Βρίσκεται κοντά στην κόρη της και δεν σκέφτεται τίποτα άλλο. Εύχεται σε όλους τους Έλληνες καλό Πάσχα».

«Την πρώτη μέρα θέλω να είμαι σπίτι με την κόρη μου»

«Περιμένω εναγωνίως για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ώστε να βρεθώ εκτός φυλακής. Την πρώτη μέρα θέλω απλώς να είμαι σπίτι με την κόρη μου. Όλη μέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο την έβλεπα μόνο δύο φορές τον μήνα. Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσω να δίνω μάχη για την αθωότητά μου», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή χθες, μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επισκέφτηκε χθες Μεγάλη Πέμπτη την κα Καϊλή στις φυλακές και ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες που είδε την κ. Καϊλή σε μια «φυσιολογική ψυχική κατάσταση». «Μου θύμισε την παλιά Εύα Καϊλή», είπε, τονίζοντας ότι «πέρασε πολύ δύσκολα» και υπενθυμίζοντας τη δεκαεξάωρη απομόνωσή της στο αστυνομικό τμήμα.

«Η Εύα Καϊλή περιμένει πώς και πώς να έρθει η ώρα που θα ανοίξει η πόρτα της φυλακής και θα μπορέσει να πάει στο σπίτι και να αγκαλιάσει το παιδί της», τόνισε.

Από τη στιγμή που είπε στο παιδί της η Εύα Καϊλή ότι θα επιστρέψει από «αυτό το ταξίδι», το παιδί όποτε ακούει αεροπλάνο τρέχει να βάλει τα ρούχα του ελπίζοντας ότι θα δει τη μητέρα του, σημείωσε τέλος ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος είναι να αποδειχθεί η αθωότητα της κ. Καϊλή» και πως τα όσα έχει πει ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης, Αντόνιο Παντσέρι για εκείνη, είναι «χυδαία επιχειρήματα» για να σώσει την οικογένειά του και θα αποδειχθεί ότι δεν λέει αλήθεια.

«Η Εύα Καϊλή άντεξε και αυτό που την κρατάει ψυχολογικά ισχυρή είναι ότι έχει συνείδηση ότι είναι αθώα», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία μέσα στη δικογραφία που θεμελιώνουν χωρίς καμία αμφιβολία ότι η κ. Καϊλή θα αθωωθεί. Σημείωσε, επίσης, ότι «σεβόμαστε τη μυστικότητα της προανάκρισης και γι' αυτό δεν διαρρέουμε στοιχεία της δικογραφίας».

Η κα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι που αποφυλακίστηκε τέλη Φεβρουαρίου και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική παρακολούθηση, θα μένουν σε χωριστές κατοικίες και «αυτό είναι κάτι το οποίο ήθελε και η κ. Καϊλή», είπε ο δικηγόρος της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ