ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου

Συνάντηση Δένδια με Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου
ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ίμβρο τη Μεγάλη Παρασκευή (14/4). Μετά την άφιξή του στο νησί επισκέφτηκε την Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου. Ο κ. Δένδιας μετέβη στο χωριό Αγρίδια, όπου θα παρακολουθούσε την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και την περιφορά του Επιτάφιου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αγριδίων, στην οποία χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την αντιφώνησή του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη, ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε:

«Σεβασμιώτατε, Άγιοι Πατέρες,

Είναι και για εμένα, ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Ίμβρο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, στο πλαίσιο των δυνάμεών μας, θα έχουμε πάντα μια θέση στην καρδιά μας για τον Ελληνισμό της Ίμβρου. Να ξέρετε, επίσης, ότι θα τον στηρίζουμε πάντοτε.

Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, Σεβασμιώτατε, κάτι που εσείς γνωρίζετε κάλλιον εμού. Ότι μετά την άκρα ταπείνωση και τη Σταύρωση, πάντοτε υφίσταται η Ανάσταση.

Είμαι, λοιπόν, ευτυχής. Ο Θεός με αξίωσε να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για τη φιλόφρονα υποδοχή και να πω ότι προσβλέπω να κάνουμε τον Επιτάφιο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους εμάς.

Ευχαριστώ πολύ».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, όπου θα επισκεφθεί το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου, ενώ θα συναντήσει ομογενειακούς φορείς και ομογενείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο.

Σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταβαίνει στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, κατά την εορτή του Πάσχα μία φορά κάθε 10 έτη.

«Συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ»

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Νίκος Δένδιας, προχώρησε στη δήλωση:

«Κατ' αρχάς, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Ίμβρο, 11 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ. Και, μάλιστα, που θα έχω τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω τον Επιτάφιο που θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πέρα από αυτό, όμως, οφείλω να σας πω ότι η μεγάλη μου χαρά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επισκέπτομαι εδώ την ελληνική κοινότητα, τα ελληνικά σχολεία, τους Έλληνες που βρίσκονται, εργάζονται, ζουν σε αυτό τον ιστορικό τόπο. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την παρουσία τους εδώ. Για να στηρίξουμε τους Έλληνες που επέλεξαν και μπόρεσαν να μείνουν στην Ίμβρο, να εργαστούν εδώ, να δημιουργήσουν μια ζωντανή κοινότητα.

Και η πιο μεγάλη χαρά είναι να βλέπει κανείς τα παιδιά, 60 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Ίμβρου και είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εύχομαι την επόμενη φορά που Έλληνας Υπουργός θα έρθει εδώ, τα 60 παιδιά να είναι 120».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ