ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης, μετά τις Πασχαλινές διακοπές

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης, μετά τις Πασχαλινές διακοπές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME

Μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, ο πρωθυπουργός, μπαίνει ξανά σε προεκλογικό κλίμα, μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαϊου. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει τις νέες επισκέψεις του μέσα στην εβδομάδα, σε Μεσσηνία, Αργολίδα αλλά και στα Χανιά, μία μέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών, που αναμένεται το ερχόμενο Σάββατο 22 Απριλίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απόλυτα βέβαιοι ότι οι μέρες μέχρι τις εκλογές θα είναι άκρως τοξικές με έντονη πολιτική αντιπαράθεση, μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας που - όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης - αναμένεται να κυριαρχήσει με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, που θα βάζουν στο κάδρο όχι μόνο τον πρωθυπουργό αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία θα αλλάζει ανάλογα με τις επιθέσεις που θα δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα απαντά, αν και όπου χρειάζεται, με τα ίδια όπλα.

Τελευταίο δείγμα της αντιπαράθεσης, αλλά και παράδειγμα για τον τρόπο που θα ακολουθεί κατά περίπτωση, είναι η υπόθεση που αφορά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Γεωργούλη και η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, τονίζει : «Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του. Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία; Έγινε σήμερα για πρώτη φορά; Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή , προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η νέα αυτή υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει πολιτική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ν.Δ δεν θεωρεί πειστικές τις απαντήσεις που έδωσε η Κουμουνδούρου και για αυτό θα επανέλθει τις επόμενες ώρες.

Ταυτόχρονα στο κυβερνών κόμμα το αφήγημα της αυτοδυναμίας είναι στην κορυφή στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να αποκλείει και τη λύση των συνεργασιών, αν οι πολίτες δείξουν με την ψήφο τους το δρόμο αυτόν. Οι γέφυρες συνεννόησης δεν έχουν κοπεί, αντιθέτως παραμένουν ανοικτές ως εναλλακτικό σενάριο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία του κράτους.

Παράλληλα έχει μπει σε εφαρμογή και το σχέδιο όπου θα στοχεύει κατ ευθείαν στους αναποφάσιστους, με κινήσεις που θα βελτιώνουν την εικόνα της κυβέρνησης από τα λάθη και τις παραλείψεις του τελευταίου διαστήματος, που έπληξαν την εικόνα του πρωθυπουργού, ως προς αυτή, του αποτελεσματικού μεταρρυθμιστή.

Για το λόγο αυτό σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των συνεργατών του πρωθυπουργού, γιατί αν το φαινόμενο των αναποφάσιστων δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό, μπορεί να κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις, μετά και το πισωγύρισμα που υπήρξε με το νόμο για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη. Οι λάθος διαδικασίες που έγιναν κόστισαν, ή ακόμη και «διαφήμισαν» τον Κασιδιάρη, καθώς και τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα.

Το αφήγημα της αυτοδυναμίας που θα αποτελέσει τον βασικό κορμό της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ θα αφορά μονοκομματική κυβέρνηση, όχι όμως ως προς τα πρόσωπα, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα να υπάρχουν αφενός αρκετές γυναίκες και αφετέρου όχι μόνο από τον παραδοσιακό χώρο της ΝΔ. «Το έπραξε στην πρώτη θητεία του, θα το κάνει ξανά» τονίζει βασικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ