ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης για Γεωργούλη: Θέλει προσοχή όταν κατασκευάζεις μυθολογία για ηθικό πλεονέκτημα

Βορίδης για Γεωργούλη: Θέλει προσοχή όταν κατασκευάζεις μυθολογία για ηθικό πλεονέκτημα
Ο Μάκης Βορίδης ΙΝΤΙΜΕ

Για την κατασκευή και την παγίδα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, την ουσία και το επικοινωνιακό κομμάτι της διαχείρισης της υπόθεσης Γεωργούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Χτίστηκε μια ολόκληρη μυθολογία της Αριστεράς πάνω στη συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα και αυτά τα ζητήματα ηθικής τάξεως πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικός μαζί τους, διότι η κατασκευή πάνω στην οποία στηρίζεται αυτή η θεωρία του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς είναι ότι για κάποιον περίεργο λόγο οι άνθρωποι στην Αριστερά είναι περίπου άγιοι, ενώ πάλι για κάποιον περίεργο λόγο οι άνθρωποι στη δεξιά είναι ο ορισμός της αμαρτίας», είπε ο κ. Βορίδης, στο Πρώτο της ΕΡΤ.

«Αυτό λοιπόν όταν το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα, δυστυχώς πέφτεις μέσα του, σε ρουφάει. Γατί σε ρουφάει, γιατί εν συνεχεία καταδικάζεται ο Παππάς, άρα πάει το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί εν συνεχεία έρχεται ο Γεωργούλης, οπότε πάει το ηθικό πλεονέκτημα. Αντί να γίνεται αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το σωστό, δηλαδή να υπάρχει ένας μηχανισμός μέσα στο πολιτικό σύστημα, ο οποίος σε τελευταία ανάλυση να ξεχωρίζει, να τιμωρεί και να αποβάλλει αυτούς που έχουν ηθικά επιλήψιμες, ηθικά και ποινικά επιλήψιμες συμπεριφορές. Αυτό είναι μια σωστή συζήτηση» προσέθεσε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με την υπόθεση του κ. Γεωργούλη σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει εικόνα, παρά μόνο όσα έχει διαβάσει. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα αίτημα άρσεως της βουλευτικής ασυλίας του συγκεκριμένου ευρωβουλευτή γιατί επίσης καταλαβαίνω ότι υπάρχουν καταγγελίες από μία συγκεκριμένη κυρία η οποία του αποδίδει συγκεκριμένα αδικήματα. Δεν τα ξέρουμε τώρα και στη λεπτομέρεια τους τα αδικήματα αυτά για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, πάντως το σίγουρο είναι ότι κινήθηκε μια διαδικασία από την πλευρά της βελγικής εισαγγελίας και επίσης το σίγουρο είναι ότι κινείται μια διαδικασία άρσεως βουλευτικής ασυλίας. Άρα προφανώς κάποια σοβαρότητα έχει αυτή η υπόθεση χωρίς να μπορώ εγώ να τοποθετηθώ για το μέγεθος ή την σημασία, νομίζω ότι θα έπρεπε πάντως να δοθούν εξηγήσεις και από τον ίδιο προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτή η εικόνα για να μην σκέφτεται κανείς τα χειρότερα» ανέφερε ο υπουργός.

Επιπλέον, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δυστυχώς δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον για το ζήτημα, έχει μόνο επικοινωνιακό ενδιαφέρον».

«Διότι για παράδειγμα, η πρώτη και βασική αντινομία στη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε για τον κ. Γεωργούλη που φέρεται ότι έκανε κάτι κακό ή κατηγορείται ότι έκανε κάτι κακό, το οποίο μένει να δούμε και το τι ακριβώς είναι αυτό το κακό το οποίο έχει κάνει, τον οποίο τον απέβαλε από τις τάξεις του και από την Ευρωομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, να το δεχτώ, αλλά έχει όμως αποδεχθεί τον καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά» επισήμανε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλήσαμε επτά θέσεις στην κατάταξη για τη διαφθορά, της διεθνούς Διαφάνειας και επί ΝΔ ανεβήκαμε 13 θέσεις σε αυτή τη διεθνή κατάταξη».


«Το κρίσιμο, δεν είναι να βγαίνεις και να λες αυτά τα απεχθή και αηδιαστικά, όπου επειδή θες να το αξιοποιήσεις επικοινωνιακά, να βγαίνεις και να λες ότι επειδή υπάρχει λοιπόν ένα περιστατικό έκνομης συμπεριφοράς στη ΝΔ από κάποιο στέλεχός της, αυτό σημαίνει ότι όλη η ΝΔ, όλοι οι άνθρωποι της Δεξιάς στην Ελλάδα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Όταν συμβαίνει το αντίστοιχο περιστατικό σε έναν άνθρωπο της Αριστεράς, αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός, μεμονωμένο, δεν έχουμε σχέση με αυτό. Δεν γίνεται να έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά αφενός, αφετέρου αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνεις αν σε ενδιαφέρει, που δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να παίρνεις συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα για να αντιμετωπίζεις αυτού του τύπου τις περιπτώσεις. Να ενισχύσεις, παραδείγματος χάρη, το πλαίσιο των καταγγελιών. Εμείς νομοθετήσαμε γι’ αυτό, τον Σύμβουλο Ακεραιότητας. Φτιάξαμε ολόκληρους κώδικες δεοντολογίας στο Δημόσιο, φτιάξαμε τους εσωτερικούς ελεγκτές για τα ζητήματα των οικονομικών ζητημάτων και της ορθής διαχείρισης. Φτιάξαμε ένα ολόκληρο σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Θεσμοθετήσαμε επομένως μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες για να θωρακίσουμε το σύστημα ώστε αυτά τα φαινόμενα, να προσπαθήσεις κατά το δυνατόν να τα εξαλείψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Είμαστε στα όρια του γελοίου παρά την μεγάλη ανοχή στις γελοιότητες λόγω προεκλογικής περιόδου»

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για το κατά πόσο ενέπλεξε την χώρα μας, στον εμφύλιο του Σουδάν, ο κ. Βορίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει απαντήσει κατ’ επανάληψη, ότι δεν υπάρχει χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού (σ.σ. Predator) από οποιονδήποτε κυβερνητικό οργανισμό. Άρα η κυβέρνηση δεν έχει στείλει τίποτα και δεν έχει κάνει τίποτε, γιατί δεν χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός οργανισμός. Άρα το έχουμε απαντήσει αυτό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βορίδης, είπε «είμαστε εδώ όντως στα όρια του γελοίου, παρότι είναι η προεκλογική περίοδος και υπάρχει μεγάλη ανοχή στις γελοιότητες».

Όσο αφορά στην υπόθεση του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και τις καταγγελίες του για παρέμβαση στην δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης διερωτήθη, «γιατί αντί ο δικαστής ο διακεκριμένος να πάει στη διάσκεψη και να πει ό, τι ήθελε να πει και να ψηφίσει μαζί με τους συναδέλφους του όπως ήθελε να ψηφίσει, στεναχωρήθηκε πότε, όταν του “αφαιρέθηκε” το δικαίωμα επιλογής των προσώπων και πήγε στην ευρεία σύνθεση. Γιατί στεναχωρήθηκε εκεί; Τι έγινε;». «Εδώ είναι που λέμε ότι η ρύθμιση εκ των υστέρων βλέποντάς την, από την αντίδραση του κ. Αντιπροέδρου, δικαιώνεται και είναι πολύ σωστή» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Εκ των υστέρων, επισήμανε «ανακύπτουν σκέψεις, όχι εκ των προτέρων». «Διότι να το πω και διαφορετικά, αν η ΝΔ δεν εμπιστευόταν τον κ. Τζανερίκο, τι νόημα θα είχαν οι επαφές» σημείωσε.

«Η μία επαφή στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Γεραπετρίτης είναι μία επαφή, που απ’ ό, τι καταλαβαίνω ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε στο γραφείο του- γιατί άκουσα κάτι περί καφενείου- και η επαφή αυτή είναι απολύτως θεσμική. Το λέω, διότι για λόγους θεσμικής τάξεως είναι καλό να υπάρχει μία προσυνεννόηση ειδικά σε ζητήματα διαδικασίας, εύρους» ανέφερε ο κ. Βορίδης, ενώ συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση, «για να μην μένει και οτιδήποτε σε επίπεδο σκιών, ας πει κάτι συγκεκριμένο ο κ. Τζανερίκος προκειμένου και οι πλευρές οι οποίες εμπλέκονται να αντικρούσουν. Ας ειπωθεί ό,τι έχει να πει ο καθένας για να πάρει και ο καθένας την θέση του».

Εκλογές 21ης Μαΐου

Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Βορίδης τόνισε πως είναι οι σημαντικές επισημαίνοντας ότι αυτές θα καθορίσουν το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, θα καθορίσουν τη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, άρα στην πραγματικότητα το αν αναστρέφεται αυτό στις δεύτερες εκλογές ή όχι και επίσης θα καθορίσουν το πόσο κοντά θα είναι το ποσοστό των πρώτων εκλογών στο ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία στις δεύτερες.

«Σε μεγάλο βαθμό θα ξέρουμε από τις πρώτες εκλογές την πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Άρα οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές» είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ