ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη πριν να είναι πολύ αργά

Τσίπρας: Η Ελλάδα να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη πριν να είναι πολύ αργά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να είναι σύμβολο δημοκρατίας κι όχι έδρα Ανώνυμης Εταιρείας. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη πριν να είναι πολύ αργά, πριν η χώρα οδηγηθεί σε οικονομικές και κοινωνικές τραγωδίες, παρόμοιες με αυτές που με μεγάλο κόπο και θυσίες αφήσαμε πίσω μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Δράμα, σημειώνοντας πως η ψήφος στις 21 Μαΐου πρέπει να γίνει ψήφος δικαιοσύνης, ξεπερνώντας τεχνητούς διαχωρισμούς, ανούσιες αντιπαραθέσεις και μικροκομματικά μαγειρέματα: «Να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής, της αντιπαράθεσης και της ψήφου μας τη δικαιοσύνη και την πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κανένας Έλληνας σήμερα, είτε αριστερός, είτε κεντρώος, είτε δεξιός, που να μην καταλαβαίνει ότι η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων, η διαφθορά, η εσκεμμένη άγνοια, η ανικανότητα και η οικογενειοκρατία, ο κομματισμός και η περιφρόνηση της πλειοψηφίας, δεν προαναγγέλλουν τίποτα καλό».

«Η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένα σύνθημα για μας. Δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Η δικαιοσύνη είναι η ψυχή μας. Είναι η αξία κι ο στόχος που διαπερνά το πρόγραμμά μας. Είναι κάθε λέξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανάλαβε πως ζητά μια πρώτη κι όχι δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει με το πρόγραμμά του- το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό πρόγραμμα δικαιοσύνης- κι όχι με τη θηλειά της τρόικας που άλλοι είχαν περάσει στο λαιμό της πατρίδας.

Σημείωσε, μάλιστα, πως με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ η κάλπη της απλής αναλογικής θα δώσει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα: «Mόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά υπογράφει ο λαός την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό λένε όχι μόνο η πολιτική λογική, αλλά και τα μαθηματικά. Για να έχουμε αλλαγή πρέπει να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Και θα ηττηθεί η ΝΔ μόνο αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημαίνει ήττα και τέλος για την Μητσοτάκης Α.Ε.».

Υπενθύμισε, εξάλλου, πως το πρόγραμμα του κόμματός του συνοψίζεται ως εξής: «Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο κι αποτελεσματικό κράτος. Είμαστε αποφασισμένοι να χρηματοδοτήσουμε τη δικαιοσύνη. Όχι τους ολιγάρχες».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο «Turkaegean», τη διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας για το Αιγαίο: «Φέτος, η Τουρκία διαφημίζει κανονικότατα το “τουρκοαιγαίο” σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης ταΐζει εξοπλιστικά πολλών δισ. τους υπερπατριώτες, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, αφήνοντας την Τουρκία να καπηλεύεται το Αιγαίο διεθνώς ως τουριστικό προορισμό. Τελικώς, δύο σήματα κατάφερε να κατοχυρώσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε τέσσερα χρόνια: το Turkaegean για να διαφημίζεται η Τουρκία και το κουταλοπίρουνο για την κυβέρνησή του».

«Αυτό που ζητά ο λαός μας είναι μια μεγάλη αλλαγή», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Δράμα.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε με μελανά χρώματα την τετραετία Μητσοτάκη, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ζούμε μια σκληρή πραγματικότητα και χαρακτηρίζοντας ρεαλιστικό στόχο την προστασία της μεσαίας τάξης για την οποία παραδέχθηκε ότι αδικήθηκε την εποχή των μνημονίων.

«Είναι ρεαλιστικό να την απαλλάξουμε από μια σειρά βάρη και φόρους. Να εξασφαλίσουμε μια κανονική ροή για τη χρηματοδότησή της από τις τράπεζες και το Δημόσιο. Να θεσπίσουμε απαλλαγές και κίνητρα ανάλογα με τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών κάθε μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Εμείς δεν είμαστε ούτε νομείς, ούτε ιδιοκτήτες, ούτε διανομείς αυτού του κράτους. Γι’ αυτό και μπορούμε να βάλουμε κανόνες διαφάνειας και ισονομίας. Να καταργήσουμε τους άρρωστους δεσμούς του κράτους με τα κόμματα».

«Στις 21 Μαΐου αυτό το δράμα πρέπει να τελειώσει. Θα κάνουμε με όπλο την αλήθεια ό,τι περνά από το χέρι μας για να τελειώσει. Είναι δικαιοσύνη εταιρείες μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού να εμφανίζουν κέρδη πάνω από ένα δισ. ευρώ η καθεμία, ενώ το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 40 δισ.; Είναι δικαιοσύνη να λεηλατούν για λίγες χιλιάδες ευρώ σπίτια κι επιχειρήσεις τα κοράκια, ενώ το κόμμα που καλύπτει αυτή τη λεηλασία να χρωστά 400 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα; Είναι ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, εγγύηση για καλύτερο αύριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία να ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ; Να είναι 4.200.000 οι πολίτες που έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ κι ένα εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί να έχουν κατασχεθεί»;

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πάμπλουτους, πως κάνει την αδικία κανονικότητα και διαπράττει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων και περιουσιών στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της άγνοιας. Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν αβοήθητοι, αλλά είχε στα συρτάρια του την έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα. Δεν ήξερε τι κάνει στο διπλανό γραφείο του Μαξίμου ο ανιψιός του, αλλά συμφωνούσε με την εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού, που δεν γνώριζε δήθεν την ύπαρξή του, ως το Σουδάν. Δεν ήξερε ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση όταν ιδιωτικοποιούσε τη ΔΕΗ, αλλά προνοούσε για αύξηση των θέσεων διευθυντών με πλούσιους μισθούς συν μπόνους και φρόντιζε να αμείβεται ο εκλεκτός του κ. Στάσσης με χίλια ευρώ ημερησίως. Συν μπόνους κι αυτός. Δεν ήξερε την κατάσταση των σιδηροδρόμων που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά θα εγκαινίαζε ανύπαρκτα συστήματα τηλεδιοίκησης την επόμενη ημέρα της τραγωδίας. Δεν ήξερε τι κάνει ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Λιγνάδης, τι κάνουν οι άριστοι που διόρισε, στήριξε και στηρίζει, αλλά φρόντιζε να τους προβιβάζει και να τους στηρίζει. Αφού δεν ήξερε, ας τον κηρύξει ο λαός μετεξεταστέο στις εκλογές κι ας τον στείλει στο σπίτι του να μελετήσει και να μάθει ποια χώρα κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια και πού την οδήγησε. Τι παρέλαβε και τι παραδίδει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ