ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνια κι εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν τις κάλπες

Γκρίνια κι εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν τις κάλπες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Γκρίνια κι εσωστρέφεια επικρατούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ένα μήνα ακριβώς πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με αρκετούς να ισχυρίζονται πως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι.

Σε σχέση με τα παρατράγουδα αναρτήσεων υποψηφίων, στελεχών και μελών με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζητούν από την Κουμουνδούρου να τραβήξει αφτιά πριν να είναι αργά.

Το ίδιο ζητούν και για τις φωνές που ακούγονται ξανά περί κυβέρνησης ηττημένων, συζήτηση που όχι μόνο δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας, αλλά έρχεται και σε κόντρα με το ρεαλισμό αφού είναι πολύ δύσκολος ως ανέφικτος ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα.

«Εδώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε αν είμαστε πρώτοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος θα καταθέσει αμέσως τη διερευνητική εντολή και δεν θα μπει καθόλου σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, ως προς τα προγνωστικά τους για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό άνω του 30%, παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό και στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Επιμένουν, μάλιστα, στον ισχυρισμό τους πως δεν βλέπουν γιατί να πέσουν κάτω από το 31,5% που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές τη στιγμή που το κλίμα στην κοινωνία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικώς είναι βαρύ.

Είναι, μάλιστα, ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την πρωτιά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι εκλογικές περιφέρειες των οποίων αποτελούν κάτι παραπάνω από το μισό της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει, μετά το «διάλειμμα» στο Βερολίνο, τη χθεσινή (Πέμπτη 20/04) ομιλία του στο Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και τη σημερινή συνάντησή του με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στις εγχώριες περιοδείες του.

Το πρωί του Σαββάτου (στις 10.30) θα βρεθεί στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής (Ζαφειρίου και Κύπρου) και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφθεί τη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στη Κω, την Τρίτη στα Χανιά, την Τετάρτη θα βρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Πέμπτη σε εκδήλωση με νεολαίους και την Παρασκευή θα δώσει ομιλία στη Χίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ