ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσηλωμένος ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάπτυξη και θεσμικές αλλαγές

Προσηλωμένος ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάπτυξη και θεσμικές αλλαγές
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Με εξαίρεση κάποια ειρωνικά tweets στο διαδίκτυο από τους Πάνο Καμμένο και Γιώργο Κατρούγκαλο για την συγκέντρωση του κινήματος «παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, η κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Το Μαξίμου απέφυγε οποιονδήποτε σχολιασμό, ενώ μεταξύ τους κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως «σε μία Δημοκρατία ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά». Είναι όμως γεγονός πως η κυβέρνηση ικανοποιήθηκε από το «αποτέλεσμα» της διαδήλωσης στο Σύνταγμα, θεωρώντας ότι παρά την συμμετοχή ήταν κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών που ανέμεναν να δουν μία λαοθάλασσα στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση προσπερνά την χθεσινή συγκέντρωση των «παραιτηθείτε» που θεωρεί ότι δεν της δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, ωστόσο πιστεύει ότι το πρόβλημα μετατίθεται στην Νέα Δημοκρατία την οποία και έχει υποδείξει ως «υποκινητή» της συγκέντρωσης με το σκεπτικό ότι δεν κατάφερε να κατεβάσει μάζες διαμαρτυρομένων πολιτών σε μία αντικυβερνητική εκδήλωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται προσηλωμένος σε άλλα ζητήματα όπως αυτά της ανάπτυξης και των μεγάλων θεσμικών τομών γι’ αυτό και χθες συγκάλεσε στο Μαξίμου το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της αποψινής του ομιλίας στο Μουσείο της Ακρόπολης για την «Δίκαιη Ανάπτυξη». Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο, τα χρηματοτοδικά εργαλεία και θα μιλήσει για επιτάχυνση στην εκτέλεση των μεγάλων έργων που έχουν παγώσει και η κυβέρνηση θέλει να ξεμπλοκάρουν. Αναμένεται να επαναλάβει επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο θα ενταχθούν τα 700 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Όμως στην πρωθυπουργική ατζέντα κυριαρχούν και οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει στο πολιτικό σύστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον νέο εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση σε ό,τι αφορά το κόμμα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις και σε κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου ο πρωθυπουργός να πάρει τις τελικές αποφάσεις προτού ξεκινήσει τις επαφές του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ