ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραθάνος: Έρχεται ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης και κονδύλι για γονιδιακές θεραπείες

Καραθάνος: Έρχεται ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης και κονδύλι για γονιδιακές θεραπείες

Για το διαχρονικό θέμα των ελλείψεων στην αγορά, το οποίο βρίσκεται πότε σε όξυνση και πότε σε ύφεση, για το πόσο στήριξε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την εν λόγω κατάσταση από τις αρχές του 2023 με εντατικοποίηση της παραγωγής σε ορισμένα σκευάσματα, για τα 500 φάρμακα σε πλήρη απαγόρευση, αλλά και το πώς βλέπει το φαρμακείο και τον φαρμακοποιό του Μέλλοντος, καθώς και τους άξονες της επόμενης 4ετίας, που έχει χαρακτηριστεί ως 4ετία της Υγείας- εφόσον εκλεγεί και πάλι η Νέα Δημοκρατία- μιλά στο CNN Greece, ο κ. Μπάμπης Καραθάνος φαρμακοποιός και σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ο κ. Καραθάνος, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του υπουργού Υγείας λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές, υποστηρίζει ότι είναι υπερήφανος για την φαρμακευτική πολιτική που ακολουθήθηκε στη διάρκεια της 4ετίας, καθώς μεταξύ άλλων δημιουργήθηκαν κανόνες στον χώρο και μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, υπήρξε εξοικονόμηση ύψους 390 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, με ρήτρα συνυπευθυνότητας.

Μηδενίστηκε το clawback στα φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα από το καλοκαίρι του 2022, ενώ αναμένεται και μία λελογισμένη αύξηση στα φθηνά ιστορικά φάρμακα, προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά. Επίσης, από την στιγμή που εντοπίστηκε το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, η ηγεσία του υπ. Υγείας απαγόρευσε επ’ αόριστον τις εξαγωγές, όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας αναφέρει ακόμη, ότι η επόμενη 4ετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον εκλεγεί, θα είναι 4ετία της Υγείας, με μία σειρά έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, όπως ΤΕΠ, Κέντρα Υγείας, Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, ψηφιοποίηση, αλλά και Φάκελος ασθενούς σε real time, ο οποίος θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Τέλος ο κ. Καραθάνος, αποκαλύπτει ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και ένα ξεχωριστό κονδύλι το οποίο θα κατευθυνθεί σε γονιδιακές θεραπείες.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μπάμπη Καραθάνου στο CNN Greece στο βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Καινοτομία-Εξελίξεις-Προκλήσεις ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ