ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργούλης: Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του

Γεωργούλης: Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του
EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις 30 Μαΐου αναμένεται να συζητηθεί η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε και συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής έχει επικοινωνήσει δύο φορές με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μέσω των επίσημων διαύλων, για διαδικαστικά θέματα που αφορούν το τι μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση και όχι για επίσπευση της διαδικασίας.

Στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ζητούσε επίσπευση των διαδικασίων, σε ανάλογη υπόθεση, δεν θα ήταν ο ίδιος αλλά ούτε και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που θα το αποφάσιζε. Αυτή τη στιγμή, το ζήτημα βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και αυτή θα αποφασίσει πότε θα οριστεί ο εισηγητής, με πιθανότερη ημερομηνία στις 8 Μάϊου και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η διαδικασία για το ζήτημα άρσης ασυλίας

Το πρώτο βήμα σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να 'χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες.

Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε η ποινή θα είναι, πιθανώς, βαρύτερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ