ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διαφωνίες για το debate - Τι λένε τα κόμματα

Οι διαφωνίες για το debate - Τι λένε τα κόμματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκύψει το τελευταίο 24ωρο σχετικά με τη διεξαγωγή ενός debate εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου και κυρίως γύρω από τους συμμετέχοντες σε αυτό. Έτσι, μετά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκάθαρη θέση έλαβε και το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν θετικοί στη διεξαγωγή ενός debate με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Όπως αναφέρει, «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση».

Ωστόσο, προσθέτει ότι «Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα debate με όλα τα κόμματα»

Τα κόμματα έχουν μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Την Δευτέρα (24/4), ο Άκης Σκέρτσος έθεσε επί τάπητος το θέμα των τηλεμαχιών, γνωστών ως debate. «Τηλεμαχίες γίνονται. Τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει την προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτής της λύσης. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε να γίνει μια τηλεμαχία με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, γιατί αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο, πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων», σχολίασε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει εδώ να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες, οι οποίες είναι τεράστιες», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για debate ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, η Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι «Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στη Βουλή πάνω από 90 ώρες, στο μεγαλύτερο ντιμπέιτ που θα μπορούσε να υπάρξει».

Απαντώντας στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «για το θέμα των debate θα τα πούμε αναλυτικά στη διακομματική».

Δύο ξεχωριστές τηλεμαχίες ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί την Κυριακή, η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να διεξαχθούν δύο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια: «Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την «ισότιμη» εκπροσώπηση των κομμάτων στα ΜΜΕ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά, η κα Τσαπανίδου δήλωσε πως «Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμός και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης». Και προσέθεσε πως «σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει αύριο τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή:

Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τρίτον, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους, αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ