ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Μετά το Qatar Gate, αντιμέτωπη και με νέα έρευνα για απάτη

Εύα Καϊλή: Μετά το Qatar Gate, αντιμέτωπη και με νέα έρευνα για απάτη
Η Εύα Καϊλή (European Parliament via AP)

Έναν ακόμα «πονοκέφαλο» έχει να αντιμετωπίσει η Εύα Καϊλή εκτός από το Qatar Gate.

Έγγραφα που είδε το Politico αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχετικά με φερόμενες δόλιες πληρωμές σε τέσσερις πρώην βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2020.

Η έρευνα εξετάζει την Καϊλή για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε «μερτικό» από τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας που ενορχήστρωσε και αν έλαβε επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που είδε το Politico.

H ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη συμμετείχε επίσης στην ίδια έρευνα. Οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε τον θεσμό σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους είπε να καταθέσουν τα έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Συνολικά, οι ανακριτές λένε ότι η Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.

Οι λεπτομέρειες προσφέρουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες αφότου η Καϊλή μπήκε στη φυλακή για φερόμενη εμπλοκή σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate - το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς εμπλέκονται χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο.

Και με όλους τους υπόπτους του Qatargate να βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής και χωρίς νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης. Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Βουλής θα συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη.

Η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αντιμετωπίζει επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της — ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Όμως η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της είναι βάσιμη.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελέας Λόρα Κοβέσι στην επιστολή που είδε το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη.

Η EPPO αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, είπε ότι έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Σπυράκη είπε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με της Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

«Δεν έχω καμία διαφωνία για τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου ως επόπτη», είπε. «Έχω ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν οικονομικά την περίπτωσή μου».

Η έρευνα του εισαγγελέα ακολουθεί έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF παρέπεμψε την υπόθεσή της στην EPPO, ανέφερε σε δήλωσή της τον Δεκέμβριο.

Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος της Καϊλή, υποστήριξε ότι τυπικά, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της - όπως έκανε με την Καϊλή - με τον νομοθέτη να αποπληρώνει ό,τι το γραφείο λέει ότι οφείλει. Αναρωτήθηκε επίσης πώς οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που εκτείνονται από το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ