ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη των προγραμμάτων» στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Η «μάχη των προγραμμάτων» στην τελική ευθεία για τις κάλπες
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη μάχη των προγραμμάτων ρίχνονται πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαίου. Χωρίς να λείπουν οι εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις με σκληρούς χαρακτηρισμούς και υψηλούς τόνους, οι «μονομάχοι» της κάλπης ξεδιπλώνουν τα κυβερνητικά τους προγράμματα καλώντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων και πολιτικών. 

Αύξηση μισθών, μείωση φόρων και εκσυγχρονισμό του κράτους έβαλε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης, από το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την περίοδο 2023 - 2027.

Μίλησε για αύξηση μισθών μέσα στην 4ετία με στόχο να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, αλλά και για νέα αύξηση στις συντάξεις στο 4%.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε άξονες την Παραγωγική Ελλάδα ανακοινώνοντας μειώσεις στη φορολογία και στις εισφορές, την Κοινωνική Ελλάδα, με βελτιώσεις στην Υγεία, την Παιδεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, με ψηφιοποίηση του Δημοσίου και των υπηρεσιών, την Δίκαιη Ελλάδα, με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αναφορικά με την επιτάχυνση στον χρόνο απονομής και τέλος την Ισχυρή Ελλάδα με προτεραιότητα στη φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Από το Ζάππειο η παρουσίαση του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή το απόγευμα στο Ζάππειο το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, που στο επίκεντρό του έχει τη στήριξη της κοινωνίας, και κυρίως της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων των νέων και των αγροτών, αλλά και την προστασία της α' κατοικίας.

Σε συνέντευξή του στο Φόρουμ των Δελφών έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ένα «μείγμα πολιτικής που θα δώσει ανάσα στον καταναλωτή και ταυτόχρονα θα αφήσει χώρο για δημόσιες επενδύσεις σε τομείς που έχει ανάγκη η οικονομία, δηλαδή στο ΕΣΥ, στο ανθρώπινο δυναμικό και στις υποδομές, κάτι που – όπως είπε - προϋποθέτει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο».

«Εμείς παρουσιάζουμε ένα ολιστικό σχέδιο που ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πνοή στην ελληνική οικονομία», τόνισε. Ερωτηθείς κατά πόσο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοσιονομικά εφαρμόσιμο, σχολίασε πως είναι «οξύμωρο» να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ που «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ξέρει καλά τι σημαίνει να πετυχαίνει στόχους» για δημιουργία δημοσιονομικών κενών, «αυτοί που δεν πέτυχαν ποτέ δημοσιονομικούς στόχους» και «που έβαλαν τη χώρα σε μνημόνια».

Την Υγεία βάζει στο επίκεντρο των δικών του προτεραιοτήτων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θέτοντας ως βασικό όρο για μια προγραμματική συμφωνία με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την κατάργηση των διατάξεων που υπονομεύουν το ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο συζήτησης με υγειονομικούς το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την πρότασή του για την αναγέννηση του ΕΣΥ και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρότεινε μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον Προϋπολογισμό, ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία και σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ