ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση και το διάλογο

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση και το διάλογο
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Φωτογραφία αρχείου

«Λογικό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά και συγκρίνονται να κάτσουν σε μια τηλεοπτική συζήτηση, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τη σύγκριση» και το «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τη Λεπέν.

Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει.

Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».

«Ζητώ ισχυρή λαϊκή εντολή με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι απολύτως εφικτό το πρώτο με το τρίτο κόμμα να σχηματίσουν κυβέρνηση με 151 βουλευτές.

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε ρεαλιστική μία κυβέρνηση μακράς πνοής με το ΠΑΣΟΚ, με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως το κόμμα του δεν ζητά δεύτερη, αλλά πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα.

Σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε χθες Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός που κυβερνά τέσσερα χρόνια και σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα.

Χαρακτηριστικά σημεία από τη συνέντευξη Τσίπρα:

- «Γιατί αρνείται το ντιμπέιτ των δύο ο κ. Μητσοτάκης; Δεν είναι λογικό οι δύο που διεκδικούν την διακυβέρνηση να συζητήσουν; Φοβάται τη σύγκριση. Οι επικοινωνιολόγοι του του έχουν πει να μη βγει.

- Να γίνει και για τους έξι αρχηγούς ντιμπέιτ αλλά να γίνει και για τους δύο. Όποιος φοβάται τον διάλογο δεν έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση.

- Η απλή αναλογική μας δίνει την ευκαιρία να πάμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης συνεργίας στη βάση προγράμματος.

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, το ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση μακράς πνοής.

- Αν δεν υπάρχει ο αριθμός 151, τα μικρά κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη αλλά και ευθύνες. Αλλιώς είναι σαν να λένε ότι δεν τους νοιάζει αν θα κυβερνάει άλλα τέσσερα χρόνια ο Μητσοτάκης.

- Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές. Περισσότερο ενδιαφέρεται πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη.

- Όσα λέει για το νέο νόμισμα είναι εμμονές του, για εμάς δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε καν συζήτησης.

- Ο καθένας μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μετά, όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους.

- Αν πάμε σε δεύτερες εκλογές ποιος θα ωφεληθεί από αυτό; Τα δύο πρώτα κόμματα, όχι τα μικρά.

- Με το ΠΑΣΟΚ είμαστε πιο κοντά αλλά έχουμε ανταγωνιστική θέση και ο καθένας διεκδικεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Την επόμενη ημέρα όμως η μπάλα θα είναι καυτή στα χέρια όλων.

- Ο Σολτς έγινε καγκελάριος στην Γερμανία επειδή ήταν ο πρώτος με ποσοστό 25%. Υπήρξε κανείς στην Γερμανία που να πει ότι δεν θα είναι καγκελάριος ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος;

- Πιστεύετε ότι θα μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα που βγήκε πρώτο και πήρε 32%-34% και να πει στον πρόεδρο του κάτσε στην άκρη, αποστρατεύσου εσύ τώρα;

- Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγαίνει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

- Η ΝΔ δεν μπορεί να βρει συνεργασίες. Είναι ανάδελφο κόμμα. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη που τον παρακολουθούσε; Είναι αδύνατο.

- Στις εκλογές της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα χρόνια κυβερνητικής φθοράς πήραμε 32%.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί πάνω από 40%. Τώρα η φθορά είναι απέναντι.

- Το να βγούμε πρώτοι, να αυξήσουμε τα ποσοστά μας από τις εκλογές του 19 είναι το φυσιολογικό. Και είναι απολύτως εφικτό το 40% να γίνει 45%- 46% ώστε να έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή. Το πρώτο με το τρίτο κόμμα να σχηματίσουν κυβέρνηση με 151. Μια κυβέρνηση μακράς πνοής με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας

- Το 2019 μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις 26% και πήραμε 32%.

- Το Σεπτέμβριο του 2015 έβγαζαν διαφορά μία μονάδα και τελικά ήταν οκτώ.

- Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αφήναν τον Κασιδιάρη να κάνει καμπάνια μέσα από τη φυλακή και το θυμήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές και γιατί τον βλέπουν μέσα από το μικροσκόπιο των εκλογικών ποσοστών. Χορηγοί της ακροδεξιάς.

- Την ακροδεξιά την νικάς μέσα από την μάχη των ιδεών, μέσα στην κοινωνία, μέσα από την πάλη, όχι όταν υιοθετείς την ακροδεξιά ρητορική όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης σαν τον Τραμπ. Δεν νικιέται με διατάγματα η ακροδεξιά.

- Δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό μόνο με τον φράχτη. Θα διεκδικήσουμε ένα άλλο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη και μια άλλη αντίληψη για την ένταξη των μεταναστών.

- Είχαμε την υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να μαζέψουμε 40 δισ. Και το καταφέραμε, με μεγάλες δυσκολίες. Αν αντί να μαζέψουμε 40 δισ. είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 60, όπως ο κ. Μητσοτάκης, θα είχαμε κοινωνικό κράτος, θα είχαμε νοσοκομεία. Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;

- Το 2015 το πρώτο εξάμηνο είχα στο μυαλό μου την ηθική υποχρέωση να τιμήσω την εντολή του λαού και φτάσαμε στα όρια και ξεπεράσαμε τα όρια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πήγαμε σε εκλογές και είπαμε αυτά είναι τα δεδομένα και ανανεώθηκε η εντολή του λαού. Και ως το 2019 κάναμε αυτό που είχαν αποτύχει όλοι οι προηγούμενοι, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια, κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία, ρυθμίζοντας το χρέος.

- Κάναμε και λάθη, ακολουθώντας όμως μία ορθή πολιτική δηλαδή να βγει η χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Σήμερα και ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία και μπορούμε. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, είναι η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα.

- Είναι αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης που κυβερνά τέσσερα χρόνια και σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα.

- Είναι τέσσερα χρόνια είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, όχι έξι μήνες. Βγαίνει ο ΟΟΣΑ και λέει ότι ο μισθός έχει μειωθεί 7,5% στα χρόνια του και βγαίνει και λέει ότι θα αυξήσει τους μισθούς στα 1.500 ευρώ.

- Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ:

- Στα 880 ευρώ κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα τριετιών, ετήσια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

- Με10% αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους.

- Επαναφορά 13ης σύνταξης και αναδρομικά.

- Μείωση έμμεσων φόρων.

- Μείωση ΦΠΑ στο 6%

- Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα.

- Έχουμε υπερέσοδα 4,5 δισ. Υπάρχει κρατική αισχροκέρδεια. Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια.

- Χρειάζονται αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους.

- Σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτή η μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος. Σχέδιο τους η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

- Θα επιστρέψει το 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο.

- Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφεραν στη Βουλή νομοσχέδιο για να ιδιωτικοποιήσουν μέχρι και το νερό.

- Παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό ολιστικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα, δεν απευθυνόμαστε μόνο στους αδύναμους αλλά και στη μεσαία τάξη, να σώσει η μεσαία τάξη στα σπίτια της και να μην γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ