ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μποτόπουλος για υποψηφιότητα Κασιδιάρη: «Θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος»

Μποτόπουλος για υποψηφιότητα Κασιδιάρη: «Θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος»
Ο πρωτοδίκως καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τη σκοπιμότητα πίσω από την υποψηφιότητα του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για εγκλήματα που σχετίζονται με τη «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη μίλησε στην ΕΡΤ ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, εκτιμώντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί «μια πολιτική επιλογή να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος».

Παράλληλα, σημείωσε πως ο καταδικασθείς προσπαθεί να προκαταλάβει την κρίση των δικαστικών αρχών του Αρείου Πάγου «γιατί ξέρει ότι κρίση θα είναι αρνητική».

Σημειώνεται ότι, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποψηφιότητες των κομμάτων αναμένεται στις 2 Μαΐου και εάν τυχόν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, τότε αρμόδιο να κρίνει είναι το Εκλογοδικείο.

Το σκεπτικό των δικαστών

Αναφορικά, με το σκεπτικό το οποίο πρόκειται να θεμελιώσει την απόφαση των δικαστών, ο κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι το επίδικο στη δεδομένη υποψηφιότητα είναι «η ενδεχόμενη σχέση του κόμματος με κάποιο πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

«Έχουμε από τη μία το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου, που εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση με οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για εγκληματική ενέργεια. Άρα, δε βλέπω να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την κάθοδο του κόμματος του κ. Κανελλόπουλου».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «μόνο εάν βρεθεί σύνδεση με το πρόσωπο του καταδικασμένου για εγκληματική δράση, μπορεί να υπάρξει. Δεν βλέπω πώς αυτή μπορεί να υπάρξει όταν το ίδιο αυτο προσώπο είναι ανοιχτά υποψήφιος με το δεύτερο αυτό κόμμα, το οποίο μάλιστα είναι το κόμμα που ο ίδιος είχε ιδρύσει σε παλιότερο χρόνο».

Παράλληλα, ο συνταγματολόγος εξήγησε ότι το κόμμα στο οποίο θα συμμετέχει ο Κασιδιάρης αυτομάτως υπάγεται στη διάταξη του νέου νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει ότι εφόσον σε αυτό συμμετέχει ως υποψήφιο ένα πρόσωπο καταδικασμένο, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θεωρείται «τεκμήριο αλλά μη μαχητό».

Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει εάν το κόμμα αυτό υπηρετεί ή μη τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. «Αυτό είναι και το μόνο κριτήριο που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα», όπως εξήγησε.

Γιατί επιλέγει τη σύγκρουση;

Σχολιάζοντας την τακτική του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιλέγει τη σύγκρουση, γιατί υπήρξαν πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Κανελλόπουλο, με τον τρόπο συμμετοχής του, με τη λειτουργία αυτού του κόμματος που δεν θα είχε την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ