ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρώνονται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - Φουντώνει η προεκλογική μάχη

Συμπληρώνονται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - Φουντώνει η προεκλογική μάχη
INTIME / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα κόμματα εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, βρισκόμενοι λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας με τα επιτελεία να βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» τους, αφού πάντα λειτουργούν ως «δυνατά χαρτιά» για την κάλπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αύριο αναμένεται στους Δελφούς για να συνεχίσει το στίγμα της προεκλογικής του εκστρατείας (όπως έκαναν ήδη από το Φόρουμ Τσίπρας και Ανδρουλάκης) θα ανακοινώσει την Παρασκευή (28/4) τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στις 10:30.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τρεις από τις πρώτες έξι θέσεις (που είναι δυνητικά εκλόγιμες) βρίσκονται γυναίκες, γεγονός που αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης για ενίσχυση του γυναικείου αποτυπώματος στην Πειραιώς.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στην πρώτη θέση του γαλάζιου Επικρατείας θα τοποθετηθεί γυναίκα που συμβολίζει τη διεύρυνση και έχει επιστημονικό υπόβαθρο.

Σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις θα βρίσκεται και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Ένας ακόμα αναπληρωτής υπουργός σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο μόνος που απομένει από το τρέχον ψηφοδέλτιο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ψηλά αναμένεται να τοποθετηθεί η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ σε εκλόγιμη θέση θα είναι και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Στις πρώτες θέσεις του Επικρατείας εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί και η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργός της σελίδας «Υπέροχες Γυναίκες».

Η ισορροπία ανδρών - γυναικών στην κυβερνώσα παράταξη, επεκτείνεται σε όλο το φάσμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στις πρώτες 10 θέσεις η αναλογία αναμένεται να είναι 5 άνδρες - 5 γυναίκες.

Στις μη εκλόγιμες θέσεις του γαλάζιου Επικρατείας θα περιληφθούν επίσης ονόματα με το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ από τη νέα γενιά θα προέρχεται η νεαρή δικηγόρος και διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ, Πορφυλλένια Κανελλοπούλου.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα έχει ακόμα δύο υποψηφιότητες από τον απόδημο Ελληνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μη εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν η Μαρία Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της οργάνωσης της ΝΔ στο Παρίσι και η Ρούμπη Γεωργακοπούλου - Μεγάλου, με μακρά καριέρα στον χώρο της επικοινωνίας και ευρεία δραστηριότητα στο Λονδίνο.

Στην τελευταία και τιμητική θέση του γαλάζιου Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί, ο Αντώνης Σγαρδέλης, γενικός διευθυντή της ΝΔ από το 1989 έως το 1992 και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το σίγουρο είναι πως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και όπως ο ίδιος είχε πει θα απαιτήσει «γκουγκλάρισμα» για την άντληση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με ορισμένα πρόσωπα.

Οι επιλογές Τσίπρα για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει καταλήξει σε τέσσερα ονόματα για τις πρώτες θέσεις του Επικρατείας, ενώ με βάση τα αποτελέσματα του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πέντε υποψήφιους από το Επικρατείας.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στην πρώτη τετράδα θα τοποθετηθούν ο Ευάγγελος Αποστολάκης (πρώην υπουργός Άμυνας), ο Όθωνας Ηλιόπουλος (καθηγητής ιατρικής Χάρβαρντ), η Πόπη Τσαπανίδου (εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ) και η Έλενα Ακρίτα (δημοσιογράφος-συγγραφέας).

Στις μη εκλόγιμες θέσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα ονόματα που ακούγονται είναι η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη (αντιστράτηγος ε.α.), η Ζωρζέτα Λάλη (νομικός), η Νατάσα Ρωμανού (Ερευνήτρια NASA) και ο Αλέκος Φλαμπουράρης (πρώην υπουργός).

Αυτά είναι τα «φαβορί» από το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, τα δικά του «φαβορί» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, έχει επιλέξει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με βάση το ρεπορτάζ επικρατέστεροι είναι ο Παναγιώτης Δουδωνής (συνταγματολόγος), η Ελένη Χρονοπούλου (νομικός) και ο Δημήτρης Μάντζος (εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ). Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν γνωστοποιήσει την ημερομηνία που θα ανακοινώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους, ενώ δεν έχει «κλειδώσει» και η σειρά των ονομάτων, όσο και το όνομα που θα τεθεί επικεφαλής.

Σκληρό «ροκ» με μάχη «όλοι εναντίον όλων»

Εξάλλου, τα κόμματα συνέχισαν και την Πέμπτη την προεκλογική μάχη τους, με σκληρή ρητορική. Από την Καβάλα και την Ξάνθη, όπου πραγματοποίησε προεκλογική περιοδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα για τα περί σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής, θέτοντας το δίλημμα... σταθερότητα ή μπάχαλο: «Ακούω την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε ένα βέρτιγκο παλινωδιών. Στην αρχή άφηναν υπονοούμενα για κυβερνήσεις ηττημένων, τώρα μιλάνε για κυβερνήσεις ανοχής. Άρα το δίλημμα δεν είναι για να το πω όπως θα το λέγατε στο καφενείο: σταθερότητα ή μπάχαλο».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας που παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και επιτέθηκε με τη σειρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί όσα λέμε εμείς για ΕΣΥ, μισθούς, κρατική ασφάλεια και προσπαθεί να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, μια φορά υποκλοπέας για πάντα υποκλοπέας». Παράλληλα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» τα ποσοστά του στην πρώτη κάλπη στο 32-34% και του ΠΑΣΟΚ στο 12% και επομένως όπως είπε, θεωρεί απολύτως ρεαλιστικό το σενάριο της εξασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 εδρών στην επόμενη Βουλή: «Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40 να πάει στο 45, 46, άρα να μπορούμε να φτιάξουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη δυο κόμματα. Αν δεν υπάρχει αυτός ο μαγικός ο αριθμός των 151 τότε βεβαίως θα πρέπει και τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας από τους Δελφούς, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα παίξει το «παιχνίδι» κανενός: «Δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση που καθένας λέει ό,τι θέλει φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα του μη κοιτώντας τα πραγματικά δεδομένα».

«Έχω εκφραστεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ισχυρό ποσοστό που θα μου δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Πριν κάποιους μήνες, ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έλεγαν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Η σταθερότητα της χώρας έχει αναλογική ευθύνη. Όσο πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ευθύνη μας. Δεν εμπιστεύομαι δύο πρόσωπα τα οποία χρεώνονται τους αντιμνημονιακούς λαϊκισμούς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κόπηκε η Πατριωτική Ένωση, κρίνονται ΕΑΝ και Έλληνες

Τέλος, διπλάσιος -και πλέον- σε σχέση με τις εκλογές του 2019 είναι ο αριθμός των κομμάτων, συνασπισμών και μεμονωμένων υποψήφιων που υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Συνολικά, φακέλους υπέβαλαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Μεταξύ των κομμάτων περιλαμβάνονται αυτά του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες», στο οποίο φέρεται να έχει τα «ηνία» ο Δημήτρης Χατζηλιάδης, απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και το «ΕΑΝ» του πρώην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.

Ωστόσο, εκτός εκλογικής μάχης τέθηκε το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Κωνσταντίνου Μπογδάνου- Πρόδρομου Εμφιετζόγλου από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, λόγω συμβόλου και ονόματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες εις βάρος του κατατέθηκε προσφυγή από το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ» στην οποία υποστηρίχθηκε πως οι κύριοι Μπογδάνος- Εμφιετζόγλου του «έκλεψαν» το όνομα.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως δικαιούχος του ονόματος είναι το προσφεύγον κόμμα. Επιπλέον κρίθηκε πως το σύμβολο της «Πατριωτικής Ένωσης» (το αστέρι της Βεργίνας) είναι εθνικό σύμβολο που εκ του νόμου, απαγορεύεται η χρήση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ