ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψήφιοι στο Επικρατείας της Ν.Δ., ο παλμός των δημοσκοπήσεων και το ντιμπέιτ

Οι υποψήφιοι στο Επικρατείας της Ν.Δ., ο παλμός των δημοσκοπήσεων και το ντιμπέιτ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ραντεβού στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. δίνει σήμερα Παρασκευή (28/4) ο πρωθυπουργός με τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας στις εκλογές της 21ης Μαϊου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τους υποψηφίους που θα είναι σε εκλόγιμες θέσεις, λέγοντας σε στενούς του συνεργάτες που ούτε και αυτοί γνωρίζουν ποιοι θα μετέχουν, ότι πρόκειται για άκρως πολιτικά πρόσωπα που ο κόσμος ωστόσο δεν γνωρίζει γιατί είναι νέα πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ως εκπρόσωπος των αποδήμων ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Επίσης και η γενική γραμματεία δημόσιας διοίκησης κ. Ειρήνη Αναπηδάκη.

Ακόμη εκ μέρους των αποδήμων υποψήφια ακούγεται ότι θα είναι η κυρία Ρούμπη Γεωργακοπούλου - Μεγάλου, ενώ το όνομα ενός εκ των στενών συνεργατών που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό είναι ο γενικός γραμματέας κοινωνικής πολιτικής κ. Γιώργος Σταμάτης ο οποίος θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Τις τελευταίες ώρες μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη κινητικότητα στο χώρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακούγεται και είναι το όνομα της κ. Μαρίας Νεφέλης -Χατζηιωαννίδου η οποία έχει δημιουργήσει μια πολύ δημοφιλή σελίδα στο διαδύκτιο με τίτλο «υπέροχες γυναίκες».

Σύμφωνα με τους επιτελείς του πρωθυπουργού, η Ν.Δ αναμένεται να εκλέξει πιθανόν 6 βουλευτές επικρατείας και για αυτό θα είναι τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες στις εκλόγιμες θέσεις.

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τον παλμό

Την ίδια ώρα φουντώνει η προεκλογική μάχη με όλα τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε θέση μάχης. Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν τον τόνο της αντιπαράθεσης. Αlco, Pulse, Marc και Metron Analysis καταγράφουν την πρόθεση ψήφου των πολιτών στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Έτσι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ συγκεντρώνει από 27,8% έως 32,1%. Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ποσοστά στη Ν.Δ όχι τέτοια που να μπορεί να κόψει το νήμα της αυτοδυναμίας, η κόντρα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα με φόντο το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη κυριαρχεί στη δημόσια αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός από την Καβάλα στην περιοδεία που έκανε συνομιλώντας με φορείς και πολίτες της πόλης αναφέρθηκε στο σχέδιο «Δήμητρα», έτσι ώστε να αποδομήσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί κυβερνητικών συνεργασιών ακόμη και με κυβέρνηση ηττημένων. «Η ''Δήμητρα'' αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο, θα ήταν γελοίο. Γιατί επανήλθε αυτή η συζήτηση στο προσκήνιο, φίλες και φίλοι;

Επειδή αυτοί οι οποίοι οραματίζονται την κυβέρνηση των ηττημένων, ξέρουν πολύ καλά ότι χρειάζονται τον κ. Βαρουφάκη, διότι αλλιώς δεν μπορούν να βγουν οι αριθμοί για μία τέτοια κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του αντιστρέφει τις επικρίσεις και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο παρτενέρ με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25. «Δεν ξέρω γιατί ο Βαρουφάκης έχει αποφασίσει να είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη» απάντησε, γιατί όπως είπε «τον αβαντάρει και εκτοξεύει τα βέλη του προς τον πρώην υπουργό του», λέγοντας ότι «βγάζει από το σεντούκι κάτι που πριν από επτά χρόνια έχει τελειώσει».

«Όλα όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης για το νόμισμα, είναι εμμονές και όχι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Διαφωνούν για το ντιμπέιτ

Ένα από τα ζητούμενα επίσης της προεκλογικής μάχης είναι το τι θα γίνει με τις τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δίνουν ραντεβού ξανά στην διακομματική επιτροπή για αύριο Σάββατο (29/4), καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση δεν βγήκε «λευκός καπνός» για τη διεξαγωγή και τους όρους του ντιμπέιτ. Όλα τα κόμματα ζήτησαν τη διεξαγωγή τηλεμαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει και σε «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα γραπτό υπόμνημα με αίτημα ένα ντιμπέιτ και με τα έξι κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι φοβάται τη σύγκριση μαζί του. «Οι επικοινωνιολόγοι τού έχουν πει ''μην βγεις''. Γι' αυτό εκείνος θέλει τους 6 αρχηγούς και εμείς λέμε βεβαίως, αλλά συνήθως έτσι είναι λίγο ''σούπα''».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ