ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρειος Πάγος: Σήμερα η απόφαση για Κασιδιάρη και Κανελλόπουλο - Το επικρατέστερο σενάριο

Άρειος Πάγος: Σήμερα η απόφαση για Κασιδιάρη και Κανελλόπουλο -  Το επικρατέστερο σενάριο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι και αργά το απόγευμα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες ότι αναμένεται η απόφαση από τον Άρειο Πάγο σχετικά με το ποια κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε διαρκή διάσκεψη από το πρωί της Κυριακής και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, θα αποκλειστεί. Και αυτό όχι λόγω της ιδεολογίας, αλλά εξαιτίας του νέου νόμου που έφεραν στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και ο οποίος απαγορεύει την υποψηφιότητα σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα.


Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για πρώτη φορά από το 1975, καθώς προέκυψε το πρόβλημα με πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που είναι καταδικασμένα για εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, με βάση τον ίδιο νόμο, το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, φέρεται να είναι έτοιμο να πάρει πάρει την έγκριση του Αρείου Πάγου και θα τυπώσει ψηφοδέλτια για την κάλπη της 21ης Μαΐου. Και αυτό γιατί δεν αποδεικνύεται κανένας συσχετισμός με καταδικασμένο άτομο.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, ότι όλες οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αφορούν στην υποψηφιότητα των κομμάτων μόνο για την κάλπη της 21ης Μαΐου και εφόσον υπάρξει νέος γύρος εκλογών, τότε όλα τα κόμματα θα κριθούν από την αρχή σε νέα διαδικασία, ακόμη και αυτά που έχουν ήδη «κοπεί».

Φουντώνει η μάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τους «ακροδεξιούς» ψήφους

Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Τρίτης (2/5), η προεκλογική μάχη γύρω από τις ψήφους που ενδέχεται να προκύψουν εφόσον «κοπεί» το κόμμα Κασιδιάρη, έχει φουντώσει για τα καλά. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο OPEN, έκανε λόγο για «ψάρεμα» του ΣΥΡΙΖΑ για τις ψήφους του Κασιδιάρη: «Τα ακραία στοιχεία όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Βεβαίως θέλουν να πάρουν τις ψήφους Κασιδιάρη. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα; Γιατί το παίζει δίπορτο. Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι "αφού μας κόβετε θα ψηφίσουμε Τσίπρα". Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ρωτήστε αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα αισθάνεται αν κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη».

Στο ίδιο ύφος ακολούθησε και η επίθεση του Τάκη Θεοδωρικάκου, αναφερόμενος σε ψάρεμα σε «βρώμικα νερά»: «Ορισμένοι ψαρεύουν ψήφους στα βρώμικα νερά της εγκληματικής ακροδεξιάς οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά για το επιχειρούμενο μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών και τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε: «Δεν μπορεί μία εγκληματική οργάνωση ναζιστικού τύπου να είναι υποψήφια στις εκλογές για να ξαναμπεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι ορισμένοι ψαρεύουν στα βρώμικα νερά της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης για να βρουν κάποιες ψήφους στην κάλπη της 21η Μαΐου».

Απάντηση Τσίπρα σε «παράλληλο debate»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε ένα... παράλληλο debate μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε τη δική του συνέντευξη στο Open, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις ψήφους Κασιδιάρη.

Για το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη και τις κατηγορίες του πρωθυπουργού είπε ότι «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην αριστερά συνολικά. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή αλλά όχι για να κάνουν καμπάνια αλλά γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση». Θύμισε ότι είχε καταθέσει τροπολογία που θα μπορούσε να αποκλείσει κάθε κόμμα που θα είχε στους συνδυασμούς του καταδικασμένους.

Για την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη είπε: «Γιατί να καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, για μία τροπολογία που δεν ψηφίσαμε».

Θύμισε ακόμη την καταγγελία του κ. Τζανερίκου ο οποίος κατήγγειλε ότι τον κάλεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να διευθετήσει το θέμα. «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη». Σημείωσε ακόμη ότι «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου».

Τέλος, διέψευσε την πληροφορία ότι «συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη» λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «τακτικές Τραμπ» και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη - Βαρουφάκη». Ξεκαθάρισε ότι «Δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά».

Ποιοι έχουν «κοπεί» ήδη

Αξίζει να αναφερθεί πως η υποβολή αιτήματος συμμετοχής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού υπέβαλαν αίτημα 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε προσφυγές μεταξύ των κομμάτων για το όνομα και το έμβλημα με την πρώτη προσφυγή να κατατίθεται από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση «ΕΛ.ΛΑ.Σ» που στράφηκε κατά του κόμματος «Πατριωτική Ένωση - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» για «ονοματοκλοπή του βασικού προσδιοριστικού στοιχείου, του περιγραφικού πυρήνα και την κεντρική ονομασία «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» και την παράνομη ιδιοποίηση-σφετερισμό του Εθνικού Συμβόλου, του εμβλήματος του «Ήλιου της Βεργίνας». Τελικά ο Άρειος Πάγος έβγαλε εκτός εκλογικής μάχη το κόμμα Εμφιετζόγλου - Μπογδάνου με το σκεπτικό πως δικαιούχος του ονόματος είναι το προσφεύγον κόμμα, ενώ κρίθηκε πως το σύμβολο της «Πατριωτικής Ένωσης» (το αστέρι της Βεργίνας) είναι εθνικό σύμβολο που εκ του νόμου, απαγορεύεται η χρήση του.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στράφηκε κατά το κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου με την προσφυγή του να γίνεται δεκτή λόγω κλοπής του ονόματος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΔΑ», αφού κατά τους δικαστές υπάρχει «ονοματοκλοπή» και παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου, από το κόμμα που έχει ιδρύσει αρχικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και προέρχεται η ίδια η κ. Λατινοπουλου, μέχρι την ημέρα που διεγράφη.

Αντίστοιχα, οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του Δημήτρη Μιχάκη, ιδρυτή
του κόμματος «Έλληνες» σε βάρος του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη αφού το χαρακτήρισαν μη υπαρκτό πολιτικό κόμμα, χωρίς οντότητα, καθώς δεν είχε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες από την εκλογική νομοθεσία 200 υπογραφές, με αποτέλεσμα να μην νομιμοποιείται να καταθέσει προσφυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ