ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκεί θα κριθεί το «ντέρμπι» - Όλο και πιο κοντά πιθανή συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκεί θα κριθεί το «ντέρμπι» - Όλο και πιο κοντά πιθανή συνεργασία με ΠΑΣΟΚ
Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στις Σέρρες Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και, μάλιστα, υπό προϋποθέσεις θα έχουν μια πολύ καλή εικόνα για το αν θα είναι πρώτοι ή δεύτεροι.

Για την ώρα μιλούν στο CNN Greece για μια μάχη «στήθος με στήθος». Στο μεσοδιάστημα, πέρα από την προώθηση του κυβερνητικού τους προγράμματος, έμφαση δίνεται και στο να αποφευχθούν γκάφες που θα δώσουν πατήματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους, ενώ θεωρούν πως η τηλεμαχία της επόμενης εβδομάδας δεν θα είναι καθοριστική λόγω του «ανιαρού» τρόπου που αποφασίστηκε να γίνει.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν πως σε αντίθεση με το 2019 και το «υποβολιμαίο» αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε εμπεδωθεί, σήμερα και ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών έχει δημιουργηθεί ένα αυθόρμητο αντί- Μητσοτάκης μέτωπο που θα βρει έκφραση στις κάλπες μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραλλήλως, επιμένουν πως τρεις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα: η συσπείρωση, οι νέοι ψηφοφόροι και οι αναποφάσιστοι.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως σημαντικό ποσοστό όσων επιλέγουν κόμμα στη σχετική δημοσκοπική ερώτηση δεν είναι καθόλου βέβαιοι οι ίδιοι ότι θα το ψηφίσουν και στις εκλογές, ενώ αναρωτιούνται ρητορικώς για ποιο λόγο θα έχουν μικρότερο ποσοστό από το 31,5% πριν τέσσερα χρόνια.

Γι' αυτούς κυρίως τους λόγους στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ντέρμπι, το οποίο δεν αποκλείεται στο τέλος να το κερδίσουν με διαφορά και να υπάρχουν και οι αριθμητικές προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας με τις προοδευτικές δυνάμεις που θα παρουσιάσει σήμερα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στις 18.00, ο Αλέξης Τσίπρας (το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή»), στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα αφοπλίσει και την επιχειρηματολογία περί τρίτου πρωθυπουργού, την οποία διακινεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την πραγματική οικονομία, την αισχροκέρδεια, το ιδιωτικό χρέος, την Υγεία, την Παιδεία και το κράτος δικαίου.

Όσον αφορά το ΜέΡΑ 25, ύστερα κι από τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσίπρας μάλλον κλείνει οριστικώς την πόρτα οποιασδήποτε μετεκλογικής σύμπραξης με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ακόμα κι αν δεν βγαίνουν αλλιώς τα «κουκιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ