ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ για εξαφάνιση της αντισυστημικής ψήφου στα αριστερά του

Επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ για εξαφάνιση της αντισυστημικής ψήφου στα αριστερά του
Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Τρίπολη την Πέμπτη Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Πίσω από τη «βιτρίνα» των δημοσκοπήσεων «διαβάζουν» στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να αντλήσουν την αισιοδοξία που τους στερούν τα ποσοστά τους στην πρόθεση και στην εκτίμηση ψήφου.

Μπορεί, για παράδειγμα, στη χθεσινή (Πέμπτη) δημοσκόπηση της Metron Analysis να βρίσκονται 6,3% πίσω από τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και 7,7% στην εκτίμηση, ωστόσο έξι στους δέκα συμμετέχοντες επιλέγουν την πολιτική αλλαγή από τη συνέχεια, το 56% υποστηρίζει πως η χώρα πηγαίνει προς τη λανθασμένη κατάσταση, ενώ μόλις ένα 10% των 17-26 χρόνων δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.

Αν συνυπολογιστούν οι χρόνιες παθογένειες των δημοσκοπήσεων- υποτίμηση της ψήφου προς το ΣΥΡΙΖΑ, μη αντιπροσωπευτικό δείγμα, θολοί υπολογισμοί της εκτίμησης ψήφου- στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι όχι μόνο δεν υπολείπονται του κυβερνώντος κόμματος, αλλά το βράδυ των εκλογών μπορεί και να τις έχουν κερδίσει με διαφορά - έκπληξη.

Όπως κι αν έχει, το βασικό μετεκλογικό σενάριο για το ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι το μοναδικό πλέον, είναι αυτό της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για το οποίο υποστηρίζουν πως αντέδρασε με αμηχανία στο συμβόλαιο για την αλλαγή που παρουσιάστηκε στο Λαύριο την Τετάρτη.

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η προσωπική επίθεση που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιάνη Βαρουφάκη, για πρώτη φορά τόσο έντονη από τότε που χώρισαν οι δρόμοι τους το 2015, στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνο αν «εξαφανίσουν» την αντισυστημική ψήφο στα άλλα κόμματα της Αριστεράς θα μπορέσουν να χτυπήσουν με αξιώσεις την πρωτιά, ιδίως από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μέσω του Αρείου Πάγου και της απαγόρευσης καθόδου κομμάτων στα δεξιά του», όπως λένε στο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να έχει «μπετονάρει» τη σκληρή δεξιά ψήφο.

Στο μεταξύ, στην κεντρική πλατεία της Άρτας- πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Άγιος Δημήτριος)- μιλά σήμερα Παρασκευή ο κ. Τσίπρας, στις 12.00. Στις 18.30 θα μιλήσει στην Πρέβεζα, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (Εθνικής Αντιστάσεως και Παρθεναγωγείου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ