ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αφήγημα της «τερατογένεσης», ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα οφέλη που βλέπει το Μαξίμου

Το αφήγημα της «τερατογένεσης», ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα οφέλη που βλέπει το Μαξίμου
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η λεγόμενη «τερατογένεση» όπως αποκάλεσε ο πρωθυπουργός την πιθανή μετεκλογική σύμπραξη - αν βγαίνουν τα «κουκιά»- ανάμεσα σε Τσίπρα, Ανδρουλάκη , και με πιθανή ψήφο ανοχής από  Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, προκαλεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλάζοντας το βασικό του αφήγημα για πιθανή συνεργασία με το κ. Ανδρουλάκη, έχει επιλέξει την οδό την επίθεσης εναντίον του, διαλύοντας έστω και την παραμικρή πιθανότητα για κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δεν άφησε κανένα περιθώριο για το αντίθετο: «Θα μαλώνουμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα; Το αποκλείουμε. Με τα σημερινά δεδομένα και τις σκληρές γραμμές που έχει θέσει το ίδιο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τις θέσεις που έχει λάβει η συνεργασία δεν είναι εφικτή». Ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάζει τέρμα σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας είναι γιατί οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αφήνουν περιθώρια ώστε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη.

«Σεισμός» στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Όμως η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, στράφηκε και προς την «κεντροαριστερή» πολυκατοικία με τον καβγά που έχει ανάψει ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ένας καβγάς που ρίχνει νερό στο μύλο του κεντρικού αφηγήματος του πρωθυπουργού που «τρίβει» τα χέρια του, καθώς βλέπει να τσακώνονται όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα για το ποιος εκφράζει περισσότερο και καλύτερα τον δημοκρατικό χώρο αλλά και για τον καβγά που έχει ανάψει μέρες τώρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Μαξίμου βλέπει «κέρδη» από την κόντρα στην κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός εκμεταλεύοομενος στις προεκλογικές του ομιλίες τους καβγάδες της κεντροαριστεράς υποστηρίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για το παρελθόν, ενώ ο ίδιος αναφέρεται και ενδιαφέρεται για το μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί κυρίως να «αδειάσει» τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εδώ και πολύ καιρό απευθύνει κάλεσμα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον κ. Ανδρουλάκη που όμως δεν ενδίδει και δεν σηκώνει το γάντι που του πετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιτελείς του πρωθυπουργού θεωρούν ότι συμφέρει πολιτικά τον πρωθυπουργό να συντηρείται αυτή η εικόνα γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνει την υπεροχή του.

Ιδίως όταν έχει να κάνει με ένα πρόσωπο που στο παρελθόν ήταν μισητός πολιτικός εχθρός του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε υποστεί αρκετές πολιτικές ήττες, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός μικρότερος σε ηλικία και έβλεπε από άλλη πολιτική οπτική γωνία τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν οι εποχές ήταν πιο σκληρές, πιο πολωτικές και επώδυνες ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για αυτό και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει να «τσακώνονται» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας λόγο ο ίδιος για ιστορίες που αφορούν το παρελθόν για να πει ότι ο ίδιος είναι το μέλλον: «Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Κι ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει -λέει- η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο 1981. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023, για το πώς θα μειώσουμε φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εισφορές και για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτά σας ενδιαφέρουν» είπε σε ψηφοφόρους του. «Αφήστε τους άλλους, λοιπόν, να τσακώνονται για το παρελθόν», προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον, για το σχέδιό μας, για μία Ελλάδα ισχυρή, μία Ελλάδα παραγωγική, μία Ελλάδα η οποία θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μια Ελλάδα η οποία θα στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή»

Οι βολές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν και ιδεολογικό-πολιτικό υπόβαθρο με βιώματα που έχει ο ίδιος από το παρελθόν.

Με φόντο τον Ανδρέα Παπανδρέου

Η σύγκρουση που πριμοδοτεί πολιτικά τη Ν. Δ συντηρείται βέβαια και από τους Τσίπρα- Ανδρουλάκη όταν ο πρώτος χρησιμοποιεί φράσεις, όπως «Αλλαγή» ή «Συμβόλαιο» που έχουν καταχωρηθεί στο DNA των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. «Προσπαθεί να κατακτήσει την εξουσία εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό» είναι η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει «αρχές και αξίες» όπως είπε.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία αλλά στο να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, καταντάει γραφικό. Εγώ ηγούμαι του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη ιστορία. Είπε ότι έχει οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στο κόμμα τους. Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο ίδιος πρόσθεσε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατηγορούσε ακόμη και τον Γιώργο Παπανδρέου το γιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια των μνημονίων: «Τον Γιώργο Παπανδρέου τον έλεγε Πινοσέτ και Θάτσερ και πριν από κάποιους μήνες έλεγε τα καλύτερα. Τον Βενιζέλο ήθελε να τον βάλει φυλακή και με τις υποκλοπές έλεγε τα καλύτερα για τον κ. Βενιζέλο. Η πολιτική ουσία είναι πως είπε το εξής. Έχω καταθέσει πρόταση για τα κόκκινα δάνεια αλλά δεν είναι και σεισάχθεια. Τι υπονοεί με αυτό; Εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει όριο στην ασυνέπεια και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος έχει εξοργιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και παίρνει μεγαλύτερες αποστάσεις από τον ίδιο μηδενίζοντας μέχρι στιγμής την πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας είπε με καυστικό τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (στον ΑΝΤ1) πως «ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, θα πρέπει να μας ενώνει». Επισήμανε δε ότι «χιλιάδες πολίτες εμπνεύστηκαν από αυτόν και κάποιοι είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ