ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη για τον πιο «αξιόπιστο κυβερνήτη» 14 μέρες πριν από τις κάλπες

Η μάχη για τον πιο «αξιόπιστο κυβερνήτη» 14 μέρες πριν από τις κάλπες
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική μάχη καθώς μένουν πλέον μόλις δύο εβδομάδες από την πρώτη κάλπη, στην οποίαν όλοι μεν θέλουν να αναδειχθούν νικητές, δηλώνοντας ότι μόνο αυτή τους ενδιαφέρει, αλλά είναι εμφανές ότι η στρατηγική των κομμάτων φτάνει μέχρι και το καλοκαίρι, όταν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε νέες εκλογές.

Η ΝΔ έχει επιλέξει τη στρατηγική του θετικού αφηγήματος, καθώς οι επιτελείς της Πειραιώς θεωρούν ότι το έργο της κυβέρνησης είναι το δυνατό της σημείο κυρίως στα πεδία της Οικονομίας και της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει επιλέξει την στρατηγική της αποδόμησης του κυβερνητικού έργου, κάτι που αποτυπώνεται και στα διαφημιστικά του σποτ του κόμματος.

Και τα δύο επιτελεία έχουν δώσει ήδη δείγμα γραφής από τα προγράμματά τους για την επόμενη τετραετία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε μισθούς, συντάξεις, προστασία των ευάλωτων και των υπερχρεωμένων. Άλλωστε αν σε κάτι συμφωνούν οι δύο κύριοι αντίπαλοι είναι ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι αυτά που παίζουν μείζονα ρόλο στην τελική κρίση των ψηφοφόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την πιο ισχυρή εντολή στις εκλογές της 21ης Μαϊου, η οποία στη συνέχεια θα στοχεύσει στην αυτοδυναμία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

«Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, έχουμε ακόμη 16 μέρες μέχρι τις εκλογές, όπου διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολής στην κάλπη της 21ης Μαΐου η οποία και τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και ποιος θα είναι πρωθυπουργός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προτιμά να μείνει έξω από τη συζήτηση. «Προτιμώ να μιλάω για την Ελλάδα του 2023 και όχι του 1981», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τα σενάρια περί «κυβέρνησης ηττημένων», ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μια ''κυβέρνηση ηττημένων''. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν ένα τρόπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ΜεΡΑ25. Δεν πιστεύω τίποτα απ' όσα λέει ο κ. Τσίπρας».

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά άφησε «ανοιχτό παράθυρο» μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία βιώσιμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, μιλώντας στην Κοζάνης υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού του έργου, την τετραετία που το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία τονίζοντας: «Το 2015- 2019 γλιτώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αυτή τη φορά θα σώσουμε τα νοικοκυριά από τη χρεοκοπία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καταφέρθηκε εναντίον της «βίαιης απολιγνιτοποίησης- εθνικού εγκλήματος» που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην «αδικημένη" και στοχοποιημένη Δυτική Μακεδονία», ενώ άφησε αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Διεκδικεί την πνευματική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ο Ανδρέας είχε μέτωπο μόνο με τη Δεξιά, όχι διμέτωπο και με την Αριστερά. Απλώνω το χέρι στις προοδευτικές δυνάμεις για να νικήσουμε τη χειρότερη Δεξιά"».

Όσον αφορά το ντιμπέιτ της Τέταρτης, το χαρακτήρισε «στημένων μονολόγων"», στηλιτεύοντας τη στάση Μητσοτάκη να μην προσέλθει σε τηλεμαχία των δύο.

Εντός της εβδομάδας, την Τετάρτη 10 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το ένα και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία των αρχηγών τους, αν και οι προσδοκίες είναι μικρές. Από όλους θεωρείται ότι η συγκεκριμένη τηλεμαχία δε θα παίξει βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση των ψηφοφόρων, εκτός φυσικά εξαιρετικού απροόπτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ