ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Mπαν Κι-Μουν στην Eλλάδα

O Mπαν Κι-Μουν στην Eλλάδα

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν,  έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο άντρες πριν την έναρξη της συνάντησης ο γ.γ. του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόκληση που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών και τόνισε ότι «είμαι εδώ για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την κατάσταση στην Ελλάδα» δήλωσε και έδωσε «συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».

Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του ΟΗΕ για την προώθηση της νομιμότητας και της σταθερότητας τόσο στην κρίση της Συρίας, όσο και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που είναι σε μία σημαντική περίοδο.

Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές ο κ. Τσίπρας είπε πως «χάρη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που δίνουμε μάχη να διατηρηθεί, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και να μειώσουμε τις ειδήσεις για τους θανάτους ανθρώπων στη θάλασσα».

Ο κ. Μπαν βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση του προσφυγικού και να εκφράσει την συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και στους Έλληνες για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσφυγική κρίση. Η επίσκεψη του κ. Μπαν έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τη διεθνή μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος και είχε συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι επισκέψεις αυτές εκφράζουν το ενδιαφέρον του ΟΗΕ για το Προσφυγικό και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ,σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα βρεθούν το προσφυγικό, όσο και το ζήτημα των συνομιλιών για ειρήνευση και πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στις χώρες αυτές αποτελεί την αιτία των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, θα συζητηθεί και το Κυπριακό, η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στη Μυτιλήνη συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο νησί, μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό, ο οποίος και του είχε απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί το νησί. Επίσης, ο κ. Μπαν θα επισκεφθεί και προσφυγικές δομές στο νησί.

Χτες το βράδυ με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπαν. βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και μάλιστα μετά συζύγων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δείπνο προς τιμήν του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτέλεσε την αφορμή να βρεθούν για πρώτη φορά μαζί οι κυρίες Σίσσυ Παυλοπούλου – Πελτσεμή, Περιστέρα Μπαζιάνα και Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

bett

Πηγή: Eurokinissi

Προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στο προεδρικό μέγαρο κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Μπαν Κι-Μουν να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Μπαν Κι-Μουν: Αντί να χτίζουμε τείχη, να χτίζουμε γέφυρες

Χτες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε επισκεφτεί το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας.
Διαβάστε επί
"Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων", επισήμανε, απευθυνόμενος σε εργαζόμενους, εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Αλληλεγγύη- Solidarity Now”.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρότρυνε, επίσης στην ομιλία του, τις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες να διευρύνουν τις νόμιμες οδούς και να παράσχουν εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες καιυποτροφίες στους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ