ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα κυβερνήσει με ποιον: Στο «κόκκινο» η κόντρα για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Ποιος θα κυβερνήσει με ποιον: Στο «κόκκινο» η κόντρα για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρώτες κάλπες και την οικονομική τους πολιτική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 τόνισε πως το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι καλά κοστολογημένο και πως τα τρία νέα μέτρα που εξήγγειλε κινούνται εντός των στόχων και των δημοσιονομικών ορίων της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Open απέδωσε τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη σε «πανικό» και «ερασιτεχνισμό» και πρόσθεσε πως σίγουρα δε δίνουν την εικόνα «ενός κόμματος που καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις.

Τις κατηγορίες περί «πανικού» αντέστρεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, λέγοντας πως σε πανικό βρίσκεται η αντιπολίτευση αλλάζοντας συνεχώς την τακτική της.

«Εγώ πανικό βλέπω μόνο στην αντιπολίτευση η οποία αλλάζει από μέρα σε μέρα την τακτική της και μια μας μιλά για κυβέρνηση του πρώτου με τον τρίτο, μια για κυβέρνηση ηττημένων, μια για κυβέρνηση ανοχής, με Βαρουφάκη, χωρίς Βαρουφάκη. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του πανικού, το μόνο που βλέπω από τη δική μας πλευρά είναι ένα συγκροτημένο πρόγραμμα το οποίο κάθε μέρα ξεδιπλώνεται και εξειδικεύεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, χαρακτήρισε «αστείο» να εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία τη Νέα Δημοκρατία «όταν οι δικές του φθάνουν στα 83 δισ. ευρώ».

«Ξεκίνησε με 11,5 δισ. και έφτασε τα 83 και κάθε μέρα που περνά προσθέτει κι άλλα με τη βεβαιότητα πως δεν θα τα εφαρμόσει» τόνισε.

Ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε «προχειρογράφημα» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια «ακόμα και χωρίς τη ‘’Δήμητρα’’ του κ. Βαρουφάκη και τις ‘’σοσιαλαοριστίες’’ του κ. Ανδρουλάκη».

«Ειλικρινά μεταξύ των δυο, δεν ξέρω τι είναι χειρότερο σήμερα. Να υπόσχεσαι με θράσος ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα ή να μιλάς σα να συμμετέχεις σε πολιτικά καλλιστεία χωρίς να γίνεσαι συγκεκριμένος;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα φαίνεται πως απομακρύνονται όλο και περισσότερο τα σενάρια για συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του συνέντευξη, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχουν και οι δυο κοινό στόχο, να μην γίνει εκείνος ξανά πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι στις 21 Μαΐου, και οι επόμενες κινήσεις του και τι θα πράξει με τη διερευνητική εντολή θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, «έστω και με μισή μονάδα», ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές αλλά θα επιδιώξει συνεργασία είτε με τα κόμματα της «δεξιάς πολυκατοικίας», είτε με μεμονωμένους βουλευτές.

«Υπάρχει και μια ιστορία που δείχνει ότι η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει θέματα στις αποστασίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άκης Σκέρτσος ερωτήθηκε και διέψευσε κατηγορηματικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δημοσίευμα περί «σχέδιο αποστασίας» λέγοντας πως το μόνο που υφίσταται είναι «η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιπολιτευόμενου Τύπου, να ξεπλύνουν τη ντροπή της μη ψήφισης της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ