ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αύξηση 1000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Μητσοτάκης: Αύξηση 1000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Για την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο, την επέκταση του Μετρό που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κίνησης αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του οδικού δικτύου και την απόλυτη εφαρμογή του ΚΟΚ, με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Θησέως με θύμα ένα 12χρονο κοριτσάκι.

Επίσης, αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα μειωθούν τουλάχιστον κατά μια μονάδα, σύμφωνα με δήλωσή του και τόνισε ότι «οι μισθοί ανεβαίνουν όταν μειώνεται η ανεργία». Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, επισήμανε ότι έγιναν θετικά βήματα χάρη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Στόχος η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων κατά 50%»

Όσον αφορά την οδική ασφάλεια είπε ότι «είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο» και τόνισε ότι «ο στόχος είναι να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία κατά 50% έως το 2030…Πρέπει να είμαστε αυστηροί στην τήρηση του ΚΟΚ…» είπε, και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα σύγχυση αρμοδιοτήτων όσον αφορά στο οδικό δίκτυο: «Οι πόλεις μας ακόμα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι».

Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη κίνηση που παρατηρείται καθημερινά στον Κηφισό, ανέφερε ότι η Αθήνα δεν είναι η χειρότερη πόλη αλλά σημείωσε ότι «έχουμε επενδύσει πολλά στην επέκταση του Μετρό».

«Σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα»

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά κόρον τον θεσμό των ΣΔΙΤ δηλαδή την κατασκευή και συντήρηση έργου από ιδιώτη, είπε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα τις φοιτητικές εστίες. Εξήγησε ότι 10.000 εστίες θα είναι έτοιμες το πολύ σε τέσσερα χρόνια και ανέφερε ότι θα υπάρχει επίδομα ενοικίου για φοιτητές που θα επιλέξουν συγκατοίκηση, με το ποσό των 4.000 τον χρόνο.

«Εμείς δεν φοβηθήκαμε ποτέ την σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και αυτό είναι που μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένας διάχυτος κρατισμός και μια ξεπερασμένη αντίληψη για την οικονομία» είπε.

Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός

Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει αύξηση των μισθών την επόμενη τετραετία, δήλωσε ότι είναι ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές και είπε ότι «οι μισθοί θα ανέβουν όταν μειώνεται η ανεργία».

«Στο τέλος της 4ετιας θα ήθελα το κράτος να απεμπλακεί από αυτή την διαδικασία».

Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση του ποσοστού φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι πρόκειται για λάθος στοιχεία και προβλέψεις και πως για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έστειλε επιστολή.

«Στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων και το 2030 να είμαστε σε κεντροευρωπαϊκά επίπεδα. Ο μεγαλύτερος δείκτης κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας είναι ο δείκτης της ανεργίας» εξήγησε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην πανδημία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και την κοινωνία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση στήριξε τους στήριξε όλους και η πολιτική της δικαιώθηκε. «Τα καταστήματα έμειναν ανοικτά από την στήριξη που παρείχαμε», είπε.

«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μείωσαν τη φοροδιαφυγή»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «Έχουμε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα και διαψεύστηκαν παταγωδώς».

Για την φοροδιαφυγή είπε ότι έγιναν βήματα και σε αυτό βοήθησαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Είμαι υπέρμαχος της λογικής να στηρίξουμε, ακόμα περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι πλέον ο εφοριακός μπορεί να εντοπίσει φοροδιαφεύγοντες ακόμα και από τον υπολογιστή του.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο και άλλης μείωσης του φόρου στις επιχειρήσεις. «Θα αυξηθεί το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια γιατί είναι άδικα», πρόσθεσε.

Ακόμη, μίλησε για μειώσεις στον ΦΠΑ και μεταπτώσεις ακόμη και σε άλλες κατηγορίες και είπε ότι «πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένοι συντελεστές ΦΠΑ».

Τέλος, ερωτηθείς για το κόμμα Κασιδιάρη ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έκανε και 13 παρεμβάσεις για να κρατήσει τους δολοφόνους έξω από τη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ