ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης στο CNN: Όποιος θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης, να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί

Παπαδημούλης στο CNN: Όποιος θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης, να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Mathieu CUGNOT/Intime News

«Στοχεύουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα για να έχουμε και τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση των κυβερνητικών συνεργασιών και συγκλίσεων», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

«Όποιος θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κακοποιεί κι ευτελίζει τη χώρα, πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: «Αν τυχόν καταφέρει να πάρει παράταση, τότε τα πράγματα για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία θα είναι πολύ χειρότερα από τα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη που ήδη ζήσαμε».

Ο ίδιος, εξάλλου, κάνει λόγο για διασυρμό της χώρας μας με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως τα πάντα θα αξιολογηθούν «συλλογικά, ενωτικά και με σοβαρότητα» μετά τις εκλογές.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του κ. Παπαδημούλη

Προφανώς και θα αισιοδοξείτε για επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις προσεχείς εκλογές. Πώς εκλογικεύετε αυτή την αισιοδοξία; Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, δεδομένων των αρνητικών δημοσκοπήσεων;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα πάει στις εκλογές πολύ καλύτερα από ό,τι τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Όπως πήγε και τον Σεπτέμβρη του 2015, που οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν ισοπαλία με τη ΝΔ και τελικά κερδίσαμε με επτά μονάδες διαφορά.

Όπως πήγε και το 2019, όταν όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις, αλλά μέχρι και τα exit poll έδιναν το ΣΥΡΙΖΑ στο 25%- 26% και τελικά πήραμε 31.5%.

Eμείς, πάντως, δεν επαναπαυόμαστε. Προειδοποιούμε πως η χώρα και η κοινωνία θα πάνε ακόμη χειρότερα έτσι και δοθεί στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη δεύτερη τετραετία να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.

Με σοβαρότητα, ενότητα, πρόγραμμα και δουλειά, χωρίς καμία επανάπαυση, στοχεύουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρώτο κόμμα για να έχουμε και τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση των κυβερνητικών συνεργασιών και συγκλίσεων.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορούν κι εσάς προσωπικώς πως διαβάλλετε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό για μικροκομματικούς λόγους. Μήπως δεν θα έπρεπε η εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση να μεταφέρεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο;

Ας σταματήσει πια αυτή η υποκρισία. Για τον διασυρμό της χώρας μας με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου, ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που τα κάνει, όχι εμείς που τα επισημαίνουμε και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Το επιχείρημα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι το καθεστώς Μητσοτάκη έχει γίνει αρνητική είδηση στις Βρυξέλλες και την ΕΕ, λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθει κανέναν νοήμονα άνθρωπο.

Η Επίτροπος Μακ Γκίνες και η Έκθεση της Κομισιόν τον εκθέτουν για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση του Predator από την ΕΥΠ της οποίας ηγείται. Η έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου είναι κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη, η Κομισιόν κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για αδιαφάνεια στη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων, για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, για παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων του κράτους δικαίου στην απονομή δικαιοσύνης και στο σεβασμό των Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν. Αυτός που ευθύνεται για όλα αυτά είναι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και η πολιτική του.

Οι υποκλοπές κατέστρεψαν το επιμελημένο και ακριβοπληρωμένο προφίλ του ως δήθεν φιλελεύθερου κεντροδεξιού πρωθυπουργού και η τραγωδία των Τεμπών κατέστρεψε το αφήγημά του ως εκμοντερνιστή της χώρας, εκσυγχρονιστή, που ηγείται ενός επιτελικού κράτους, στελεχωμένου από αρίστους. Ούτε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν το συμμερίζονται πλέον αυτό. Η πλειοψηφία της Ευρωβουλής έχει καταλάβει τι εστί Μητσοτάκης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη χώρα τη δυσφημούν διεθνώς η ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, η μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, η κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου που μας κατατάσσει τελευταίους στην ΕΕ και στη θέση 107 παγκοσμίως. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται την αλήθεια, τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Έχετε εκφράσει και δημοσίως ενστάσεις για ορισμένους υποψήφιους με το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Έχοντας αρκετά χρόνια στην πλάτη σας στην Ανανεωτική Αριστερά φοβάστε πως αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της μέσω της διεύρυνσης του σημερινού κομματικού φορέα που την εκπροσωπεί;

Τώρα είναι η ώρα της κορύφωσης της μάχης για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και όχι η ώρα του απολογισμού ή των προσωπικών διαφοροποιήσεων. Μετά τις εκλογές, θα αξιολογήσουμε συλλογικά, ενωτικά και με σοβαρότητα τα πάντα και ελπίζω να το κάνουμε όντας νικητές. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και να φύγει.

- Η πρόσκληση για προοδευτική κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζεται πλέον στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως κι αυτό επιμένει σε τρίτο πρωθυπουργό. Ακόμα κι αν συνεργαστείτε μετεκλογικώς, πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι μια κυβέρνηση στην οποία ενδεχομένως ο Νίκος Ανδρουλάκης να συναινέσει μόνο και μόνο για να μην καταποντιστεί σε τυχόν δεύτερες εκλογές;

- Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα των σκαιών μεθοδεύσεων του Μητσοτάκη, δεν θα συνεργαστεί με τον ωτακουστή του, αλλά θα συμβάλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Όποιος θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κακοποιεί και ευτελίζει τη χώρα, πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί.
Αν, λοιπόν, ο λαός με την ψήφο του, δώσει την εντολή να τελειώνουμε με τον κ. Μητσοτάκη και να φύγει η Δεξιά, θα πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία. Το να ηττηθεί και να φύγει το δεξιό καθεστώς του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι ένας στόχος τον οποίο έχουν διακηρύξει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά κι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουτσούμπας και ο κ. Βαρουφάκης.

Αν λοιπόν, η εντολή του ελληνικού λαού είναι πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, τότε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους για τη συνέχεια.

Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι όχι μόνο η νίκη και η πρωτιά, αλλά και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειάζεται να ηγηθούμε ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών πλειοψηφιών. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε.

Και θέλω να προειδοποιήσω: Αν τυχόν ο Κ. Μητσοτάκης καταφέρει, μαζί με το σύστημα που τον στηρίζει-ολιγάρχες, ΜΜΕ και λοιποί- να πάρει παράταση, ακόμη και με σενάρια αποστασίας με πολλούς... "Κατσίκηδες"-συνεχίζοντας την πατέντα που πριν από 30 χρόνια εφάρμοσε ο πατέρας του- τότε τα πράγματα για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία θα είναι πολύ χειρότερα από τα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη που ήδη ζήσαμε. Ως εδώ.

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να μείνει χώρος για περαιτέρω αρνητικά σενάρια για τη χώρα. Οι κάλπες της 21ης Μαΐου, στις πρώτες εκλογές, που γίνονται με απλή αναλογική, πρέπει να βγάλουν κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε περίπτωση εκλογικής ήττας;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, αλλά αυτή την ώρα με απασχολεί η μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μόνον αυτή. «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου, τον πόλεμο τον χάνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ