ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γαλάζιος φόβος για το σύνδρομο της «χαλαρής ψήφου» και το σπριντ της πιο κρίσιμης μάχης

Ο γαλάζιος φόβος για το σύνδρομο της «χαλαρής ψήφου» και το σπριντ της πιο κρίσιμης μάχης
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Μπορεί για την κυβέρνηση η αποτίμηση και το βασικό συμπέρασμα από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών να είναι ότι κερδισμένος και ενισχυμένος βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντούτοις, μεγάλη μερίδα στελεχών και πρωτοκλασάτων υπουργών, δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Και αυτό γιατί ενδεχομένως η «θολή εικόνα» που παρουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μήνυμα που εκπέμπουν στους ψηφοφόρους, να μην λειτουργήσει ενισχυτικά προς τη Ν.Δ, αλλά να αποτελέσει την παγίδα της «χαλαρής ψήφου».

Το σύνδρομο της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου» είναι που τρομάζει περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός επιμένει στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να τα βρουν» ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και να σχηματίσουν κυβέρνηση «ηττημένων» αν τους βγουν τα... κουκιά.

Από τη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους είπε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι ετοιμάζονται να βαφτιστούν ''νικητές'' ενώ θα είναι ηττημένοι, για να κάνουν κυβέρνηση ανοχής, συνενοχής, όπως την ονομάζουν. Θα το είδατε και στην τηλεμαχία. Φώναζαν τόσο καιρό να γίνει ντιμπέιτ και αφού έγινε το ντιμπέιτ, τι φάνηκε; Ότι μόνο η ΝΔ έχει συγκροτημένη πρόταση για την επόμενη ημέρα».

Και ξαφνικά «αναβίωσαν» οι υποκλοπές

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, εμφανίζουν τη ΝΔ στην παράσταση νίκης να προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες και αυτό αυξάνει την αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αγωνία που στο Μέγαρο Μαξίμου τη συνδέσουν άμεσα με την επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του ντιμπέιτ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ήρθε ξανά στην επικαιρότητα.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί επικίνδυνο στοιχείο για τη χώρα. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία, μπαίνοντας στο κάδρο και ζητώντας από τον πρωθυπουργό «επαρκείς εξηγήσεις».

Το κέρδος από τη «σύνδεση» Τσίπρα - Βαρουφάκη

Κατά τη Ν.Δ., το επικοινωνιακό παιχνίδι με τις «πάσες» που μοιράστηκαν είχε ως αποτέλεσμα να πάρει ανάσα ο ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που βρισκόταν στο καναβάτσο. Και ο λόγος που βρισκόταν στη «γωνία» είναι γιατί όλο το περασμένο διάστημα εξέπεμπε «θολό τοπίο» και ταυτίστηκε πολιτικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το σχέδιο «Δήμητρα».

Και αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δική του αντεπίθεση. Ο πρωθυπουργός εδώ και μέρες εστίαζε μέσα από τις ομιλίες του στο «μήνυμα Βαρουφάκη» για το πρόγραμμα «Δήμητρα» και την ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον επικοινωνιακό προσανατολισμό του και παρά τις προσπάθειες του προέδρου του να αναστρέψει το κλίμα, η Ν.Δ όχι μόνο διατηρούσε το πάνω χέρι στην επαφή με τον κόσμο, αλλά άνοιγε την «ψαλίδα» και στις δημοσκοπικές έρευνες.

Έτσι πέρασε η ΝΔ την πολιτική της ατζέντα

Αναμφίβολα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε και «πέρασε» την ατζέντα της στην κοινή γνώμη. Σε αυτό βέβαια, βοήθησε και η λανθασμένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε να διαφημίσει στους ψηφοφόρους την προοπτική των συνεργασιών.

Και αυτό γιατί το «σενάριο» με τον Βαρουφάκη και την κυβέρνηση «ηττημένων», όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, δεν ακούστηκε καθόλου καλά σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και περισσότερο στο χώρο του κέντρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσει πολλές δυνάμεις η Ν.Δ., καταφέρνοντας να συλλέξει ένα μεγάλο ποσοστό –όχι όλο- από εκείνους που δυσαρεστήθηκαν εξαιτίας του ανύπαρκτου κράτους στην υπόθεση των Τεμπών.

Η πιο κρίσιμη μάχη του Μητσοτάκη

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι περίπου 10 μέρες που ακολουθούν μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ίσως οι πιο δύσκολες και οι πιο επικίνδυνες. Γιατί μπορεί από την παραμικρή αστοχία να προκληθούν τεράστια προβλήματα και να θέσουν σε κίνδυνο τις δεύτερες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός σπεύδει στο τελευταίο «σπριντ» των εκλογών να θέσει άπαντες σε ετοιμότητα, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για την πιο κρίσιμη μάχη που έχει δώσει ποτέ.

Άλλωστε, όπως τόνισε στην ομιλία του από το Βόλο «...λένε κάποιοι ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Λάθος, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Γιατί μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής, όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία. Είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ