ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο «μαγικός αριθμός» που ξεκλειδώνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

Εκλογές 2023: Ο «μαγικός αριθμός» που ξεκλειδώνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεύτερες κάλπες, αργότερα το καλοκαίρι, με πιθανότερη ημερομηνία τη 2α Ιουλίου, έδειξε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό επί της ουσίας να το προαναγγέλλει από το στούντιο της ΕΡΤ και να «πετάει» -στη συζήτησή του σήμερα με το δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου- καρφιά στον Αλέξη Τσίπρα για το πολιτικό του μέλλον.

«Κερδίζεις, μένεις, χάνεις, φεύγεις, κερδίζεις παίζεις, μπαίνει ο επόμενος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει σε όλους τους τόνους να θέτει το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, εάν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή εάν θα κυλήσει πίσω στο παρελθόν και προετοιμάζεται από τώρα για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Σύμφωνα άλλωστε, με πολιτικούς αναλυτές, βρίσκεται σε καλή θέση για να κερδίσει και ενδεχομένως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.

Το ποσοστό που βγάζει «ισχυρή» κυβέρνηση

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μελετούν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά, σύμφωνα με τη Marc για τον ΑΝΤ1 ανέρχεται στο 6,1% υπέρ της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει πως εάν στις πρώτες κάλπες η ΝΔ κατακτήσει όπως προσδοκά ένα ποσοστό κοντά στο 35%, ο στόχος της αυτοδυναμίας φαντάζει εφικτός.

Τη στιγμή μάλιστα, που πεδίο συνεργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν υπάρχει στον ορίζοντα, το σενάριο αυτό έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε «φυλακές» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Το διπλό «όχι» στο φλερτ του Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης που πολιορκείται ως πολύφερνη νύφη δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στο επίμονο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας το ξέκοψε κι εκείνος με τη σειρά του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη για τη προοδευτική διακυβέρνηση - «μούφα».

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας και στράφηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας του επί της ουσίας ότι μόνον με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν», ήταν η αιχμή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική Ανδρουλάκη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως, σε συνέντευξή του σήμερα άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά τους προγράμματα, λέγοντας πως η ΝΔ έχει δημιουργήσει την αίσθηση μίας ανάπτυξης με εσωτερικά δανεικά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από μια ακατάσχετη παροχολογία.

«Νομίζει ότι η οικονομία είναι μία "αγελάδα" που μοιράζει γάλα χωρίς να την ταΐζεις. Έχετε ακούσει ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να ταΐζει την αγελάδα αυτή; Να λέει από πού θα τα πάρει και πού θα τα δώσει; Μόνο μοιράζει», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ