ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Μπαράζ παρεμβάσεων για αλλαγή ατζέντας, με αιχμή το κόστος των προγραμμάτων

Εκλογές 2023: Μπαράζ παρεμβάσεων για αλλαγή ατζέντας, με αιχμή το κόστος των προγραμμάτων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Ρελάνς με το κόστος των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων επιδιώκει η κυβέρνηση μετά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η αναφορά του σε «σκάνδαλο» ήρθε ως βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης και παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι επρόκειτο για τον τίτλο του Economist, οι τόνοι παραμένουν υψηλοί.

Στην κυβέρνηση αντέδρασαν άμεσα με μπαράζ παρεμβάσεων. Παρήγγειλαν και κυκλοφόρησαν άμεσα, σποτ που παίζει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλογίζοντας φόβο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που επιμένει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει 22 κι όχι 83 δις.

«Γιατί δεν δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του; Ακόμη περιμένουμε απάντηση, τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτάται η ΝΔ σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει τη συζήτηση από την υπόθεση των υποκλοπών που είχε μείνει πίσω στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μυτιλήνη, καταλόγισε «σιωπή» στον ΣΥΡΙΖΑ επί της πρότασης κοστολόγησης των προγραμμάτων από έναν τρίτο, ανεξάρτητο φορέα, είτε το ΓΛΚ, είτε την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ενώ κι ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ρίχθηκε στη μάχη για την αλλαγή της ατζέντας.

«Φαίνεται ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αντικειμενική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων χτύπησε την πιο ευαίσθητη χορδή του ΣΥΡΙΖΑ: τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα να τάζει τα πάντα στους πάντες», ανέφερε και κάλεσε σε απολογία τον ΣΥΡΙΖΑ για τη «μεγαλύτερη πολιτική απάτη της ιστορίας, που λίγο έλειψε να ρίξει τη χώρα στα βράχια το 2015».

Θετικά στην πρόταση Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης που μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1 έριξε τα καρφιά του και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ δεν είμαι λαϊκιστής σαν τον κ. Τσίπρα, δίνω-δίνω-δίνω και πραγματικά να πάνε τα προγράμματα μας στη Βουλή, στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής να δούμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει είναι λαϊκισμής», είπε.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του ΜέΡΑ25 στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο που αναφέρθηκε σε νομοθετική ρύθμιση για την «κοστολόγηση» των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων, λέγοντας πως «θα είχε ενδιαφέρον να ''κοστολογηθούν'' τα οικονομικά προγράμματα των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) από τα εγχώρια όργανα της τρόικας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ