ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Απλή αναλογική με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους εδρών

Κουρουμπλής: Απλή αναλογική με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους εδρών
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μπόνους εδρών άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο, τονίζοντας πως "πάμε προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής".

"Εάν η κοινωνία δώσει δυνατότητα στο πρώτο κόμμα ή σε σχηματισμό κομμάτων να πιάσει ψηλό ποσοστό", είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μπόνους εδρών, σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να κινείται πάνω από το 40%, ενδεχόμενο στο οποίο θα δίνεται μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στον σχηματισμό των κομμάτων.

Παραδέχθηκε ότι κατ' αυτό τον τρόπο περιορίζεται η απλή αναλογική κατά 10%, αφού οι υπόλοιπες 270 βουλευτικές θέσεις θα κατανέμονται με βάση αυτό το σύστημα. "Εγώ θα καταθέσω την άποψή μου ως οφείλω και από εκεί και πέρα εάν οι αποφάσεις είναι κάτι άλλο, θα πειθαρχήσουμε", σημείωσε.

"Εάν η κοινωνία θέλει σταθερές κυβερνήσει πρέπει να λάβει υπόψη της και ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί αλλιώς θα χρειαστούν οπωσδήποτε τρία κόμματα και εγώ θεωρώ ότι είναι πιο διαφανές και πιο δημοκρατικό να ξέρει ο λαός από πριν ποιοι θα συνεργαστούν και όχι μετά να γίνεται συνεργασία που θα υποκύπτει σε σκοπιμότητες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τις δηλώσεις Πολάκη περί παραδικαστικού κυκλώματος ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως πρέπει να "είμαστε λίγο αυτοσυγκρατημένοι όλοι", προσθέτοντας πως "δεν είπε κάτι προς θάνατον και υπήρξε αυτή η αντίδραση".

“Μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο να το λέει αλλά είπε κάτι που είναι μια κριτική στους θεσμούς, δεν είναι νομίζω τόσο αρνητικό, εγώ μπορεί να την είχα κάνει με έναν διαφορετικό τρόπο", συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ