ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο CNN Greece: Φτώχεια στην υγεία, σημαίνει χειρότερη ζωή

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο CNN Greece: Φτώχεια στην υγεία, σημαίνει χειρότερη ζωή
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Ποτέ πριν η δημόσια υγεία, δεν είχε τόσο μεγάλη βαρύτητα στην προεκλογική εκστρατεία, και ποτέ πριν τόσοι πολλοί επιστήμονες, δεν είχαν συγκεντρωθεί στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων, όπως στις εκλογές του 2023.

Είναι η πανδημία αλλά και οι άλλες προκλήσεις ίσως ο πλέον ισχυρός λόγος που εκτιμήσαμε ότι η υγεία μας είναι τόσο πολύ εύθραυστη και ταυτόχρονα πολύτιμη, αλλά και οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας το ίδιο πολύτιμοι και αναγκαίοι, έστω και εάν τους περισσότερους τους αγνοούσαμε πριν την σοβαρή υγειονομική κρίση.

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα πάντως, στις φετινές εκλογές, προτάσσουν επιστήμονες και ανθρώπους της δημόσιας υγείας στα ψηφοδέλτιά τους, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να ασχοληθούν άνθρωποι κύρους.

Μία επιστήμονας από αυτούς τους επιστήμονες και η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν. Δημοκρατίας.

Αθόρυβη αλλά άκρως αποτελεσματική, όπως χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Γενική Γραμματέας του υπ. Υγείας, έδωσε μεγάλο αγώνα ενισχύοντας τα Προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, με βασικότερο το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν περισσότερο επάνω της, στη διάρκεια παρουσίασης εκδήλωσης για την Υγεία και του προγράμματος της ΝΔ, στην οποία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών.

Η κυρία Αγαπηδάκη πραγματοποίησε μία εισαγωγική τοποθέτηση, αναλύοντας όλα τα δεδομένα και τις ενέργειες της Ν. Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ λειτούργησε και ως σταθερή γέφυρα με τον συντονισμό της.

Από τα προσφυγόπουλα στην πρόληψη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή.

Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Το 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρει στην συνέντευξη που παραχωρεί στο CNN Greece, «η Υγεία δεν είναι κάτι που απλώς υπάρχει, αλλά χτίζεται. Και για να χτιστεί, χρειάζονται καλά υλικά, καλοί τεχνίτες, καλά εργαλεία».

Επίσης, όπως σημειώνει, «φτώχεια στην υγεία σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή», ενώ «το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης τετραετίας, είναι να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο CNN Greece έχει ως εξής:

Κυρία Αγαπηδάκη πώς βλέπετε τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ;

Ο πρωθυπουργός με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ανοίγει την πολιτική στην κοινωνία, φέροντας παράλληλα τα νέα κοινωνικά αιτήματα στον πυρήνα της πολιτικής.

Επιλέγοντας μεταξύ άλλων ανθρώπων που ζουν τη ζωή του μέσου πολίτη, ισχυροποιεί τη φωνή των πολιτών στο Κοινοβούλιο για το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης τετραετίας, που είναι να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, να ενισχυθεί η ανάπτυξη με περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Αυτοί οι τρεις βασικοί στόχοι, υπηρετούν το όραμα που έχουμε για μια Ελλάδα που μπορεί επιτέλους να έχει ένα αποτελεσματικό κράτος που σέβεται και φροντίζει τον πολίτη και δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που η Ν. Δημοκρατία είναι και πάλι κυβέρνηση;

Σε πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα αναδεικνύεται η Υγεία ως ένας βασικός τομέας προτεραιότητας που χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις.

Οι πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων αξιολογούν ιεραρχικά πρώτη, την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που έχει αναδείξει και ο Πρωθυπουργός τόσο σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, όσο και σε επίπεδο προγραμματικό, αλλά και συμβολικά με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η Υγεία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και είμαστε το μόνο κόμμα που έχει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο είναι τεκμηριωμένο και με διασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση του.

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ για προληπτικές εξετάσεις

Ενδεικτικά, περιλαμβάνει την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, εκπαίδευση του προσωπικού, πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας στον τομέα της Πρόληψης, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για προληπτικές εξετάσεις, προσωπικό γιατρό για όλους, προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας κ.α.

Όλα αυτά έχουν αναπτυχθεί με βάση τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση και δεν αποτελούν προτάσεις και σκέψεις, αλλά ήδη σχεδιασμένα προγράμματα που σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η υλοποίηση τους.

Το τονίζω αυτό γιατί, ακούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαγγελίες για την Υγεία, χωρίς όμως να συνοδεύονται από την αντίστοιχη τεκμηρίωση για το πως θα γίνουν όλα αυτά: με ποιο σχέδιο, με ποια χρηματοδότηση, από ποιους, πότε, με ποιον τρόπο. Όταν απουσιάζουν τα στοιχεία αυτά, μιλάμε για πλειοδοσία ευχών και έχουμε περάσει πολλές περιπέτειες με την Υγεία στη χώρα μας, δεν έχουμε περιθώρια για άλλα πειράματα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε μέσα από τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Ότι η Υγεία δεν είναι κάτι που απλώς υπάρχει, αλλά χτίζεται. Και για να χτιστεί, χρειάζονται καλά υλικά, καλοί τεχνίτες, καλά εργαλεία. Αυτό κάνει η Δημόσια Υγεία την οποία υπηρετώ τόσα χρόνια: δημιουργεί το πλαίσιο, δίνει στους πολίτες τα κατάλληλα εργαλεία και τους εκπαιδεύει στο πως να τα χρησιμοποιούν σωστά, για να αναπτύξουν την υγεία τους. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ανεπτυγμένο σύστημα Πρόληψης και έχουμε ταυτίσει την πρόληψη με τη στέρηση: να στερηθούμε το καλό φαγητό, τις απολαύσεις για να έχουμε υγεία. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Αυτό που μας λείπει, αυτό που δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να μάθουμε γιατί απουσίαζαν οι σχετικές πολιτικές, είναι τι σημαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και πως η Πολιτεία μπορεί να μας βοηθήσει να το κάνουμε με επιτυχία. Αυτό επιδιώκουμε να αναπτύξουμε με τις δράσεις Πρόληψης, το να συνειδητοποιήσουμε βαθιά ότι μας αξίζει να αγαπάμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, το δικαιούμαστε. Και παρέχουμε επιτέλους για πρώτη φορά στον πολίτη τη δυνατότητα να έχει δωρεάν πρόσβαση σε όσα χρειάζεται, για να το πράξει αποτελεσματικά.

Φτώχεια στην υγεία σημαίνει χειρότερη ζωή

Ειδικά στις περιπτώσεις ανθρώπων από χαμηλότερα στρώματα, αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί φτώχεια στην υγεία σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή.

Οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, είναι σαν ένα αγώνα 100 μέτρων στο στίβο, με βασική διαφορά ότι, δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία.

Ανάλογα με τις συνθήκες της οικογένειας στην οποία γεννιόμαστε, κάποιοι ξεκινούν πολλά μέτρα πριν τη γραμμή αφετηρίας, άλλοι κάπου στη μέση της διαδρομής και κάποιοι άλλοι, περίπου 10 μέτρα πριν τον τερματισμό. Καταλαβαίνουμε ότι, κάποιοι θα διανύσουν διπλάσια απόσταση για να φτάσουν στο σημείο που άλλοι θα κατακτήσουν με μια δρασκελιά. Αυτό σημαίνει κοινωνικές ανισότητες.

Η Δημόσια Υγεία λοιπόν, έρχεται να δώσει σε εκείνους που ξεκινάνε πολύ πριν τη γραμμή αφετηρίας, τα εφόδια που έχουν ανάγκη, ώστε να γίνει πιο δίκαιη η διαδρομή, να ξεκινούν κι εκείνοι από καλύτερο σημείο, να μην καθορίζουν οι συνθήκες στις οποίες γεννήθηκαν την πορεία της ζωής και της υγείας τους.