ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρια Αγάτσα: Η ΝΔ δεν θα αφήσει κανέναν πίσω, με αύξηση μισθών και στήριξη της οικογένειας

Άρια Αγάτσα: Η ΝΔ δεν θα αφήσει κανέναν πίσω, με αύξηση μισθών και στήριξη της οικογένειας

Η Άρια Αγάτσα έχει διαγράφει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στα κοινά.

Έχει διατελέσει βουλευτής και αντινομάρχης και είναι από τις πρώτες γυναίκες που μπήκαν στον επαγγελματικό στίβο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Υποψήφια στις ερχόμενες εκλογές στο βόρειο τομέα της Αθήνας, μιλάει στο CNN Greece για τις προτεραιότητές της τόσο στην εκλογική της περιφέρεια, όσο και ευρύτερα στη χώρα και επισημαίνει ότι κομβικής σημασίας για τους πολίτες την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των μισθών, η στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας, αλλά και η συνεπής πορεία της χώρας προς την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Άριας Αγάτσα στο CNN Greece:

Είστε υποψήφια στον βόρειο τομέα της ΑΘήνας, μια περιοχή που δεν έχει απολύτως ομοιογενή χαρακτηριστικά, καθώς περιλαμβάνει και μεσοαστικά και μεγαλοαστικά προάστια, αλλά και περιοχές όπου κυριαρχούν οι άνθρωποι του μεροκάματου. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την περιφέρεια σας;

Πράγματι, η περιοχή του βόρειου τομέα της Αθήνας, περιλαμβάνει διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πιστεύω ότι οι προτεραιότητες για την περιφέρειά μας πρέπει να είναι η βελτίωση των υποδομών, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών. Αυτά τα θέματα είναι σημαντικά για όλους τους κατοίκους της περιοχής, ανεξαρτήτως του κοινωνικού και οικονομικού τους καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, θα επιδιώξω να βελτιώσω τις υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση και τις δημόσιες μεταφορές. Επιπλέον, θα προωθήσω, εφόσον μου δοθεί η ευκαιρία, την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Πολύ σημαντική θεωρώ την προσπάθεια που έχει γίνει για τη στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί περαιτέρω στην περιοχή. Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη θέσπιση γονικών αδειών, με το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα που αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, με τις 30.000 παραπάνω θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τους χώρους φροντίδας για βρέφη και νήπια που επιδοτούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, με το σήμα Share για τις επιχειρήσεις που στηρίζουν στην πράξη την ισότητα και με τις εθνικές πρωτοβουλίες εναντίον της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην αγορά εργασίας, «κλείδωσε» ένα σύγχρονο πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο πρέπει να βασιστεί η εθνική Πολιτική ενισχύοντας περαιτέρω τις κοινωνικές παροχές και προσφέροντας βοήθεια στα πιο ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

Ως αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ πώς σχολιάζετε τις αιτιάσεις, τόσο από οργανώσειςτου εξωτερικού, όσο και από την αντιπολίτευση για την ελευθερία και την ποιότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα;

Ως αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, θεωρώ ότι οι αιτιάσεις για την ελευθερία και την ποιότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν είναι σαφώς δικαιολογημένες και σίγουρα αφήνουν αρκετά κενά. Προβλήματα πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά το να υποστηρίζουμε ότι δεν υφίσταται ή δεν εφαρμόζεται δημοκρατία και πλουραλισμός, αυτό ισοδυναμεί με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και μόνο που μπορεί κανείς να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι υπάρχει 100% ελευθερία του λόγου. Η ΕΣΗΕΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, όπως η πίεση, η κατάχρηση των νόμων περί δυσφήμισης και η απειλή της βίας από ακραία κομματικά στελέχη και ομάδες.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ελευθερίας και της ποιότητας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και προωθούμε τη συνεργασία και τον διάλογο. Η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος. Η λειτουργία του Τύπου είναι κομβική για το δημοκρατικό μας Πολίτευμα και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς πρόσβαση σε διαφανείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να είναι εποικοδομητικός χωρίς τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Η υποστήριξη των Μέσων Ενημέρωσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας, καθώς δεν είναι απλά ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας αλλά «πυλώνας» της Δημοκρατίας. Οι πραγματικοί και αδέσμευτοι δημοσιογράφοι της σύγχρονης πραγματικότητας, εκτελώντας ένα πολυπαραγοντικό καθήκον καλούνται να διασταυρώνουν πληροφορίες, να διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, να αναδεικνύουν και να καταρρίπτουν fakenews και να δίνουν την είδηση με ακρίβεια και εγκυρότητα σε ένα περιβάλλον που συχνά προάγει την ελευθεριότητα και την τοξική υπερπληροφόρηση.

Ταυτόχρονα, η αδιαπραγμάτευτη ελευθερία τους πρέπει να συνοδεύεται και από τη δική τους πίστη στους κανόνες της Δημοκρατίας και στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Προασπίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία, δικαιώνουν τον ρόλο τους ως πολέμιοι της δημαγωγίας, παραπληροφόρησης και εντυπωσιοθηρίας. Ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας και της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Έχετε ασχοληθεί η ίδια με τον αθλητισμό και ως αθλήτρια και ως αθλητικογράφος. Σας ικανοποιεί το επίπεδο και οι υποδομές τόσο στον ερασιτεχνικό, όσο και στον επαγγελματικό αθλητισμό; Τι πρέπει να γίνει ώστε οι χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις να γίνουν παρελθόν;

Πράγματι, έχω ασχοληθεί και ως αθλήτρια και ως αθλητικογράφος και είμαι επίσης αρκετά ενημερωμένη σχετικά με τις υπάρχουσες υποδομές και το επίπεδο του αθλητισμού στην Ελλάδα.

Τέσσερα χρόνια μετά και κοιτάζοντας πίσω βλέπω να έχει γίνει σημαντικό έργο: Από το μητρώο των σωματείων, την οργάνωση των ομοσπονδιών, τους ελέγχους αλλά και την τεράστια προοπτική που ανοίγεται με τη θεσμοθέτηση των εσόδων από τα ποσοστά των τυχερών παιγνίων και το στοίχημα.

Σίγουρα, υπάρχουν προκλήσεις και αδυναμίες στον αθλητισμό μας, ιδιαίτερα στη διοίκηση, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των υποδομών και την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τέλος πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην ενθάρρυνση του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας στην ευρύτερη Κοινωνία.

Σε κοινωνικό επίπεδο γνωρίζουμε όλοι ότι οι πολίτες δοκιμάστηκαν πολύ εδώ και περίπου 15 χρόνια και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και με τις αλλεπάλληλες κρίσεις την τελευταία διετία; Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πότε μπορούν να ελπίζουν οι πολίτες ότι δε θα ζουν με το άγχος της κάλυψης βασικών αναγκών;

Η επιστροφή στην κανονικότητα και η διασφάλιση ότι οι πολίτες δεν θα ζουν με το άγχος της κάλυψης βασικών αναγκών είναι μια προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Οι προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ουσιαστικές για να επιτευχθεί αυτό. Η Νέα Δημοκρατία έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει την οικονομία, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η προώθηση επενδύσεων και η στήριξη των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, είναι το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά τα οποία πιέζονται, κυρίως από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων.

Ωστόσο, έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όμως στα τρόφιμα οι τιμές ακόμα παραμένουν υψηλές.

Να σταθώ ιδιαίτερα στους τρεις τρόπους παρέμβασης τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθέτησε αυτά τα χρόνια και τους οποίους προτιθέμεθα να συνεχίσουμε:

Πρώτον, μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές -αυτό υπηρετεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού»- και περισσότερος ανταγωνισμός, ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα κυρίως τις τιμές στο σούπερ μάρκετ.

Δεύτερον, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Το «Market Pass» είναι ένας δοκιμασμένος μηχανισμός ο οποίος στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξης του 10% ως ποσοστό των μηνιαίων δαπανών τους. Είναι μια σημαντική στήριξη, μάλιστα ένα ποσό το οποίο προήλθε από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Αλλά, το σημαντικότερο, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και -κυρίως- αύξηση των μισθών. Είναι η κεντρική δέσμευση της ΝΔ για τη δεύτερη τετραετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις, με αποκλιμάκωση της ανεργίας, με δημιουργία καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Και τονίζω ότι αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά οι αυξήσεις θα είναι μαζί μας για πάντα.

Η Παραγωγική Ελλάδα, με νέες θέσεις εργασίας και με μειωμένο δημόσιο χρέος κατά 40% δεν θα είναι ευκαιριακού χαρακτήρα ούτε ο κατώτατος μισθός τουλάχιστον στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Θα πασχίσουμε για ανεργία κάτω από 8% το 2027, στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός, νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3-4%. Για διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδο με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με νέο ενιαίο μισθολόγιο, την 1/1/2024. Εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Θα δώσουμε έμφαση στην Κοινωνική Ελλάδα, με πολιτικές που αφορούν σε Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Συνοχή, στην Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα και, τέλος, στη Δίκαιη Ελλάδα, η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες, κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται την κρατική φροντίδα περισσότερο από άλλους.

Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στη ζωή των ανθρώπων και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της. Για μένα είναι στόχος ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ