ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπειρότατος πρέσβης στο Υπουργείο Άμυνας σε περίπτωση υπηρεσιακής κυβέρνησης

Εμπειρότατος πρέσβης στο Υπουργείο Άμυνας σε περίπτωση υπηρεσιακής κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πρόσωπο κοινής αποδοχής με τεράστια εμπειρία στα ελληνοτουρκικά θα τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τιμόνι» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής.

Όπως και στο Υπουργείο Εξωτερικών, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα τοποθετηθεί άλλος ένας διπλωμάτης, με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Η επιλογή Αποστολίδη

Αν από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 2 Ιουλίου, τα ηνία της χώρα θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από πρόσωπα κοινής αποδοχής.

apostolidis-1-700x437.jpg
Ο πρέσβης επί τιμή Παύλος ΑποστολίδηςΑΠΕ-ΜΠΕ

Η περίοδος που θα μεσολαβήσει μέχρι τον δεύτερο γύρο δεν αναμένεται να είναι εύκολη καθώς εκτός από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, το βλέμμα της Αθήνας θα είναι στραμμένο στην Τουρκία η οποία διανύει περίοδο πολιτικής αστάθειας. Η δεύτερη «μάχη» ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα διεξαχθεί μία εβδομάδα μετά τις ελληνικές εθνικές εκλογές, στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο πάνω στο οποίο βασίστηκε η επιλογή των δύο εμπειρότατων πρέσβεων, του κ. Αποστολίδη και του κ. Κασκαρέλη ως υπηρεσιακών υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, έχει να κάνει με την πιθανότητα η Άγκυρα να προσπαθήσει να επιβάλλει τετελεσμένα κατά το διάστημα στο οποίο η Ελλάδα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ακόμη και αν οι δυτικές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, προεξοφλούν νίκη του Ερντογάν, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την ακραία πόλωση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρύτερη περιοχή. Με το ένα τέταρτο της τουρκικής κοινωνίας να διακατέχεται από εθνικιστικά αισθήματα, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών, είναι σίγουρο ότι οι δύο διεκδικητές θα επιδιώξουν να απευθυνθούν σε αυτό το ακροατήριο που εν τέλει θα κρίνει τις εκλογές.

Ο πρέσβης Παύλος ΑποστολίδηςΑΠΕ ΜΠΕ

Επιλογή με μήνυμα

Η επιλογή του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη εκπέμπει δύο βασικά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. Η Αθήνα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί τον ξαναρχίσει τον διάλογο με την Άγκυρα και είναι διατεθειμένη να μιλήσει με τον νικητή των τουρκικών εκλογών, όποιος κι αν είναι αυτός.

Ο κ. Αποστολίδης είχε ηγηθεί των κρίσιμων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες από την επανέναρξη τους τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τη διακοπή τους την άνοιξη του 2022, αναλαμβάνοντας να υπερασπιστεί τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας σε ό,τι αφορά τα θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και να ξεκαθαρίσει στην απέναντι πλευρά ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης έχει υπηρετήσει σε «καυτές» θέσεις, ως γραμματέας Α’ στην ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο την περίοδο του Αττίλα, το διάστημα 1984 – 1990 ανέλαβε πρέσβης στην Άγκυρα και στη συνέχεια στην Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και το Ομάν.

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Το 1999 ανέλαβε διοικητής της ΕΥΠ όπου παρέμεινε μέχρι το 2004 ενώ βρισκόταν στο «τιμόνι» της υπηρεσίας κατά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ