ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τελευταίος λόγος των αρχηγών, τα «αγκάθια» και τα «δώρα» που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα

Ο τελευταίος λόγος των αρχηγών, τα «αγκάθια» και τα «δώρα» που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα

Η τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής επεφύλαξε τελικώς μία έκπληξη που είναι άγνωστο ακόμα πόσο θα βαρύνει στην κρίση του εκλογικού σώματος. Η υπόθεση Κατρούγκαλου είναι το «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ και το «δώρο» για τη ΝΔ, θα συνεχίσει να συζητιέται, αλλά η ατζέντα την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου θα είναι ευρύτερη. Και αυτό θα φανεί και στις ομιλίες των αρχηγών, στις «μεγάλες» συγκεντρώσεις της τελευταίας ημέρας. Το βλέμμα των αρχηγών βλέπει πάντως πιο μακριά, στα τέλη Ιουνίου, όταν πολύ πιθανόν να ξαναστηθούν κάλπες, αφού τις πρώτες τα περισσότερα σενάρια τις βλέπουν ως άγονες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει αυτές τις δύο τελευταίες μέρες να περιορίσει την δυναμική των εντυπώσεων που δημιούργησε η δήλωση Κατρούγκαλου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ αύξησε τα δημόσια έσοδα υπερφορολογώντας μέσω των έμμεσων φόρων, που προήλθαν από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων. Και φυσικά η ηγεσία του κόμματος θα προσπαθήσει, έστω την ύστατη στιγμή, να περιορίσει την πιθανότητα ενός νέου «ατυχήματος» εκ των έσω, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο, αφού διαθέτει αρκετά στελέχη με «βαρύ ιστορικό».

Οι κάλπες της Κυριακής πάντως είναι το μεγάλο τεστ για όλους. Η κυβέρνηση θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία, τουλάχιστον έτσι όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδεκτό και από τους ψηφοφόρους το αφήγημά του ότι «η κυβέρνηση καταρρέει»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που αποτελεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον εν δυνάμει σύμμαχος, αλλά ... εξ αποστάσεως και για τους δύο μεγάλους μονομάχους είναι εμφανές ότι προσπαθεί να συσπειρώσει προς το μέρος του τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που «ξενιτεύτηκαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι εμφανές από τις συνεχείς αναφορές στη «χρυσή εποχή» του ΠΑΣΟΚ, τα «ωραία χρόνια», δίνοντας παράλληλα την αίσθηση ότι αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στην ελάσσονα αντιπολίτευση το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ισχυροποίησή του θα δώσει μια πραγματικά ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στην επόμενη Βουλή, απορρίπτοντας με συνέπεια το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης φιλοδοξεί να κερδίσει από τη δεξαμενή του δυσαρεστημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερού ακροατηρίου, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος βλέπει ότι υπάρχει αρκετός χώρος στα δεξιά της ΝΔ, ψηφοφόροι που αναζητούν παραδοσιακό συντηρητικό αφήγημα.

Η προετοιμασία των εκλογικών επιτελείων δεν έχει όμως ορίζοντα την προσεχή Κυριακή, καθώς τα περισσότερα σενάρια μιλούν για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης απ’ αυτές τις εκλογές. Όλα τα σχέδια των κομμάτων εκτείνονται μέχρι το βάθος του καλοκαιριού. Άλλωστε από τότε που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προκήρυξη εκλογών έκανε λόγο για δεύτερες κάλπες, τις οποίες είχε προσδιορίσει για τις αρχές Ιουλίου. Ο δεύτερες κάλπες είναι πιθανό να έρθουν πιο κοντά, στις 25 Ιουνίου, αφού αυτό είναι εφικτό και πρακτικά, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Ένα τέτοιο σενάριο περιορίζει την κόπωση τόσο των πολιτών, όσο και των πολιτικών, καθώς όλοι φοβούνται ότι η καλοκαιρινή ραστώνη μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της αποχής. Τα τελικά σχέδια μέχρι τις δεύτερες κάλπες θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται τη Δευτέρα, αφού χωρίς αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει με ασφάλεια.

Μέσα στις επόμενες ώρες είναι γεγονός ότι λίγα μπορούν να αλλάξουν, αν και ένας αγώνας δρόμου κρίνεται μέχρι και τα τελευταία του μέτρα. Όλοι πρέπει να τερματίσουν και μέχρι να συμβεί αυτό είναι αναμενόμενο να δηλώνουν πως είναι οι επόμενοι νικητές. Το ποιος θα είναι αυτός θα το αποφασίσει το «μεγάλο αφεντικό» που είναι ο λαός. Μόνο που το αφεντικό ίσως χρειαστεί να κάνει υπερωρίες με «δουλειά» μέσα στο κατακαλόκαιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ