ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιδράσεις για τη θέση Ν. Φίλη περί γενοκτονίας των Ποντίων

Έντονες αντιδράσεις για τη θέση Ν. Φίλη περί γενοκτονίας των Ποντίων
Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου

Από τη θέση του υπουργού Παιδείας, ο Νίκος Φίλης, έδωσε διευκρινίσεις για παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει ως δημοσιογράφος για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

“Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με την αυστηρή επιστημονική έννοια», είπε ο κ. Φίλης στο τηλεοπτικό σταθμό Star και στην εκπομπή “στον Ενικό”. “Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου”, πρόσθεσε, “είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα”.

Έντονη η αντίδραση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων για τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας. Ο κ. Αποστολίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως “προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη", συμπληρώνοντας ότι "έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό”. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι “ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας”, συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες”.

Αποστάσεις από το Νίκο Φίλη και τις δηλώσεις του σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, κρατά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση και προσθέτει ότι «αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης σημειώνει ότι εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών, δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. «Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά», υπογραμμίζει.

Aποστάσεις από τη δήλωση του Νίκου Φίλη πήρε και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη
“Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή”, είπε η κ. Χρυσοβελώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ