ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Επίσημα αποτελέσματα με τη ΝΔ να «αγγίζει» το 41% - Οι έδρες των κομμάτων

Εκλογές 2023: Επίσημα αποτελέσματα με τη ΝΔ να «αγγίζει» το 41% - Οι έδρες των κομμάτων
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ενώ στην Πειραιώς είχε στηθεί πάρτι με βεγγαλικά, μουσικές και χορούς, τα εντυπωσιακά νούμερα που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία τα πρώτα exit poll, αποτυπώθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο στο τελικό αποτέλεσμα με ενσωματωμένο σχεδόν το 97% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια.

Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαιώθηκε από πολύ νωρίς, σχεδόν με το κλείσιμο της κάλπης και ξημερώματα Δευτέρας πια, τα αποτελέσματα είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, βάφοντας έναν όχι απλά γαλάζιο, αλλά... καταγάλανο εκλογικό χάρτη.

Αναλυτικά τα ποσοστά ανά κόμμα:

ΝΔ: 40,80%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,06%
ΠΑΣΟΚ: 11,51%
ΚΚΕ: 7,21%
Ελληνική Λύση: 4,45%

Όπως προκύπτει από την εκτίμηση των τελικών αποτελεσμάτων, η ΝΔ συγκεντρώνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 41 το ΚΚΕ 26 και η Ελληνική Λύση 16 έδρες.

Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων

Η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του οποίου κατέρρευσαν κυριολεκτικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σχολίασε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «πολιτικό σεισμό», λίγο μετά τα συγχαρητήρια που δέχτηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη.

Και ενώ στην Κουμουνδούρου είχαν πέσει όλοι σε περισυλλογή από τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς διαφορετικό ήταν το κλίμα τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί την τρίτη εκλογική δύναμη με ποσοστό 11,50%, αλλά και στον Περισσό με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 7,20% και την Ελληνική Λύση με 4,45%.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Singular Logic, είχε «αποκωδικοποιήσει» το μήνυμα της κάλπης περίπου στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν σημείωσε πως «η διαφορά παγιώνεται στο 20% στην επικράτεια». Είχε «διαγνώσει» ότι το ΜεΡΑ 25 δεν μπαίνει στη Βουλή, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ, αλλά και ότι οδεύαμε σε πεντακομματική Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ