ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές 2023: Επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / INTIME

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είχε προαναγγείλει και στα τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, ο πρωθυπουργός, το απόγευμα της Δευτέρας (22/5), επέστρεψε την διερευνητική εντολή στην ΠτΔ, καθώς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Τι είπε στα τηλεφωνήματα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Μάλιστα, νωρίτερα στην επικοινωνία που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερώσει σχετικά τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε αρχικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του οι εκλογές να γίνουν στις 25 Ιουνίου και ότι θα παρέδιδε την εντολή το απόγευμα.

Η Βουλή αναμένεται να ορκιστεί στην Κυριακή 28 Μαΐου και να διαλυθεί τη Δευτέρα, 29 Μαΐου.

Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε τις ίδιες πληροφορίες και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

«Άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα»

Εξάλλου, αμέσως μετά τη χθεσινή του εκλογική νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του είχε προϊδεάσει για το τι θα ακολουθούσε:

«Είναι μια σαφής εντολή για μια νέα τετραετία όπου οφείλουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει από την Ευρώπη. Θα είμαι συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Από αύριο κιόλας θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η εντολή που έλαβα από τον λαό δεν χωρά παρερμηνείες. Τα κομματικά παζάρια και τα μαθηματικά της απλής αναλογικής, φάνηκε ότι δεν έχουν καμία τύχη. Ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική πολιτική λύση στον τόπο.

Οι πολίτες ενέκριναν την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και την προγραμματική μας θέση. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας νέος και θα τον διανύσουμε μαζί. Έχουμε ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική. Χωρίς αλαζονεία και έπαρση. Δεν πρόκειται να δεχτώ από κανέναν κάτι τέτοιο».

Το είχε προαναγγείλει και στη Σακελλαροπούλου

Εξάλλου, την πρόθεσή του να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είχε εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωί της Δευτέρας και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την οποία και παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας ενώ επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε υποδεχόμενη τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ότι πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής της παρέδωσε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ