ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή»
INTIME

Στο προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 18:30 το απόγευμα ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να δει την πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε από την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου την τρίτη διερευνητική εντολή, ολοκληρώνοντας την διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την επέστρεψε άμεσα, ανοίγοντας το δρόμο για την σύγκληση και την άμεση διάλυση της Βουλής, που οδηγεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Όπως είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η λαϊκή ετυμηγορία δεν αφήνει περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή».

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου, σχολίασε ότι θα περάσουμε στην επόμενη λύση όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάηκης:

Κ.Σ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Ν.Α: Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα κε λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους διξαιπυ και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και πχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.

Κ.Σ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

«Στόχος η αναγέννηση της παράταξης και ανάδειξή της σε ισχυρή δύναμη»

Με την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Παρέδωσα την εντολή και υπογράμμισα ότι η λαική ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη στον τόπο για να θέσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα και τον λαικισμό. Μια ισχυρή δύναμη που θα διασφαλίσει, ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, με περισσότερες θέσεις εργασίας, μια δίκαιη ανάπτυξη με οφέλη για πολλούς. Μια ισχυρή δυναμη που θα είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των θεσμών. Ειναι εθνική ανάγκη η δύναμη αυτή να αποκτήσει δυναμική για τη σταθερότητα στη χώρα.
Η παραταξη μας έκανε γενναίο ξεκίνημα. Περάσαμε πολλά 10 χρόνια, με ανισότητες και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε το κόσμο. Σις επόμενες εκλογές η παράταξη να αναγεννηθεί να αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη, με διάλογο, ενότητα, χωρίς συγκρούσεις κενού περιεχομένου. Πρέπει να δείξουμε μια άλλη πολιτική, χωρίς τοξικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα στο ίδιο πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή , καθώς όπως είπε, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Εξήγησε πως ανταποκρίθηκε στη συνταγματική του υποχρέωση και προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον η επίσπευση των διαδικασιών για σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής κάτι που αναμένεται να γίνει την Κυριακή, ώστε αμέσως μετά, την Δευτέρα, να προχωρήσει η διάλυση του σώματος ώστε στις 25 Ιουνίου να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σειρά των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών θα καθοριστεί από τις ηγεσίες των κομμάτων, που παραδοσιακά αποφασίζουν με βάση τη σταυροδοσία της προηγούμενης κάλπης.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει και την ορκωμοσία και διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών αναμένεται να γίνει στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα θα διαλυθεί εκ νέου η Βουλή, ώστε η χώρα να μπει ξανά σε προεκλογική περίοδο, μέχρι τις 25 Μαϊου που θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ