ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «νάρκες» που πρέπει να εξουδετερώσει ο Μητσοτάκης για να πετύχει αυτοδυναμία

Οι «νάρκες» που πρέπει να εξουδετερώσει ο Μητσοτάκης για να πετύχει αυτοδυναμία
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι «νάρκες» που θα πρέπει να εξουδετερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην τις βρει στο δρόμο προς τη δεύτερη εκλογική μάχη είναι αρκετές και δείχνουν ότι ο πόλεμος για την κυβερνητική εξουσία δεν τελείωσε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά τη νέα προεκλογική καμπάνια. Περιλαμβάνει περιοδείες και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, σαν να μην είχαν προηγηθεί οι πρώτες εκλογές. Με την ίδια ένταση και την ίδια επιμονή. Θέλει να αναδείξει τη θετική ατζέντα της πολιτικής πρότασης που διαθέτει και να θέσει εκ νέου διλήμματα προς τους ψηφοφόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναμετρηθεί πολιτικά με την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγει να πατήσει τη νάρκη που θα τον φέρει αντιμέτωπο με την πολιτική του. Θα απευθυνθεί σε δεξαμενές ψηφοφόρων στους οποίους θα θέτει το δίλημμα της «κυβέρνησης ή ακυβερνησίας», ενώ θα απευθυνθεί και στο ειδικό ακροατήριο των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος «Νίκη» που εμφανίστηκε στον εκλογικό χάρτη και προέρχονται από κοινές εκλογικές «δεξαμενές» με τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο οι παγίδες είναι πολλές, αφού στο δρόμο προς τις εκλογές ο πρωθυπουργός έχει πολλά αντίξοα να αντιμετωπίσει. Οι «νάρκες» που θέλει να αποφύγει είναι οι διαρροές ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα, η αποχή των ψηφοφόρων που πιθανόν να επαναπαυθούν με την νίκη της ΝΔ την πρώτη Κυριακή και ο φόβος των μικρών κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει επίσης τις πιθανές διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και για αυτό θα επιλέξει να αναδείξει τον εμφύλιο της κεντροαριστεράς. Οι ψηφοφόροι του κέντρου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσουν να επαναπατριστούν στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα απαιτήσει επιπλέον προσπάθεια από τη ΝΔ για να μην τους χάσει από την εκλογική του πυξίδα.

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός εξηγεί ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι εκλογές σαν να μην έχουν προηγηθεί άλλες.

Ο ίδιος αναφέρει πως η κάλπη στις 25 Ιουνίου είναι άδεια, «ξεκινάμε από την αρχή το μήνυμα που εστάλη να κατοχυρωθεί στις 25 Ιουνίου», τονίζει.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι ο αγώνας για την τελική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αγώνας που απαιτεί να μην υπάρξει χαλάρωση και επανάπαυση από κανένα στέλεχος. «Η κάλπη ξεκινάει άδεια, ο αγώνας είναι από το μηδέν με στόχο την αυτοδυναμία, που ήταν εξαρχής η δική μας πρόταση» λένε και ο κίνδυνος είναι να μην ολοκληρωθεί το μισό βήμα που απομένει από τις πρώτες εκλογές.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, εστάλη ένα πολύ καθαρό μήνυμα το οποίο όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί και την δεύτερη Κυριακή, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ ζητά αυτοδυναμία γιατί έτσι μόνο μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα. Προσθέτει πως σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά καμπάνια από την ερχόμενη εβδομάδα χωριό - χωριό, πόρτα - πόρτα έτσι ώστε και ο τελευταίος πολίτης να καταλάβει πώς βλέπει η ΝΔ την Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους διαρροών προς το πολιτικό κέντρο, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί συνεχώς τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Το στοίχημα για τη Ν.Δ είναι να προσεκλύσει ψηφοφόρους που δεν την επέλεξαν στις πρώτες εκλογές αλλά ψήφισαν μικρότερα κόμματα που κινούνται στο δεξιό χώρο τα οποία όμως δεν κατάφεραν να εκλεγούν και να μπούν στη Βουλή. Η πιθανή είσοδος αυτών των κομμάτων στη Βουλή θα κάνει δυσκολότερο το έργο της ΝΔ να πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Επίσης η παγίδα της αλαζονείας με τη νάρκη ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εκραγεί αντιμετωπίζεται από τη ΝΔ προς στιγμή με μεγάλη προσοχή. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι η προεκλογική μάχη δόθηκε με απόλυτη σεμνότητα που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμερίζεται απόλυτα τα προβλήματα των πολιτών.

«Έχουμε αέρα νίκης αλλά όλοι πρέπει να δουλέψουμε και να συνομιλήσουμε με τους πολίτες» είναι η κεντρική «οδηγία» που έχει δοθεί σε όλα τα στελέχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ