ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δυο κίνδυνοι και το νέο αφήγημα Μητσοτάκη για την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Οι δυο κίνδυνοι και το νέο αφήγημα Μητσοτάκη για την κάλπη της 25ης Ιουνίου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Η αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, μετά και την συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο πρωθυπουργός στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, επιστρατεύει το νέο αφήγημα του για να πετύχει μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων, έτσι ώστε να αυξήσει το εκλογικό του ποσοστό. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές φιλοδοξούν στη ΝΔ να καταφέρουν να εκλέξουν πάνω από 165 βουλευτές. Και αυτό προϋποθέτει σημαντική αύξηση των ποσοστών. Για το λόγο αυτό κινητοποιούν όλο τον κομματικό μηχανισμό και απευθύνονται σε όλους τους ψηφοφόρους πόρτα - πόρτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως πρώτο στόχο να μειώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και ως δεύτερο να γίνει συνομιλητής του Νίκου Ανδρουλάκη φεύγοντας, προσπερνώντας το «άνυδρο» πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στις ανύπαρκτες ουσιαστικά σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων.

Ο κίνδυνος ωστόσο που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι να θεωρήσει ο κομματικός μηχανισμός ότι δεν κινδυνεύει από τον Αλέξη Τσίπρα και άρα να επαναπαυθεί στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η αλαζονεία. Στοιχεία αντίθετα μεταξύ τους και αντίρροπα ως προς τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη επισημαίνει στους στενούς τους συνεργάτες ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν τα στελέχη που ασχολούνται με τις εκλογές και φυσικά δεν θα πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους οι βουλευτές οι οποίοι εκλέχθηκαν κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους τους ώστε να εκλεγούν. « Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για τη Νέα Δημοκρατία η οποία θα εμφανίσει πτώση των ποσοστών από εκείνα που πήρε στις πρώτες εκλογές» επισημαίνουν επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την άλλη το στοιχείο της αλαζονείας από την συντριπτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21 Μαΐου είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που μπορεί να επικρατήσει ανάμεσα στα στελέχη του. Ήδη ορισμένα εξ’αυτών θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος ηγέτης της κεντροδεξιάς παρατάξεις.
Η επίδειξη αλαζονείας δεν είναι καλός σύμβουλος επισημαίνουν άλλα στελέχη που προσπαθούν να «προσγειώσουν» φωνές οι οποίες θεωρούν πως η νέα εποχή Μητσοτάκη θα είναι μια εποχή πρωτόγνωρη για τη χώρα και δεν έχει να κινδυνεύσει από πουθενά.

Ο πρωθυπουργός στις περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές θα ξεκινήσει και νέες περιοδείες στη χώρα. Στόχος του είναι φυσικά να «τσιμεντάρει» το ποσοστό που έλαβε με το σύστημα της απλής αναλογικής και να το αυξήσει με την ενισχυμένη στο πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων που θα αναπτύξει. Το πολιτικό αφήγημα θα παραμείνει το ίδιο. «Καλύτερες αποδοχές καλύτερες δουλειές» θα είναι το μότο που θα παραμείνει κυρίαρχο στο πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ώστε να κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να δώσει θετικό πρόσημο στο δικό του αφήγμα.

Παράλληλα στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο εμφύλιος «πόλεμος» ανάμεσα στα δυο κόμματα της κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) για το ποιος θα καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον εμφύλιο μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι οι πολίτες θα ζήσουν ένα ακόμη ντέρμπι ανάμεσα στους δυο διεκδικητές της θέσης του δεύτερου κόμματος, με αποτέλεσμα να γίνουν «μάρτυρες» μιας νέας άγονης αντιπαράθεσης που δεν ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους , αλλά μόνο τους δυο αρχηγούς για την καρέκλα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κόσμος τους παρακολουθεί, αλλά στέκεται απέναντι τους με αδιαφορία», είναι το σχόλιο στελέχους της Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ