ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν περίμενα 20 μονάδες διαφορά - Οι κάλπες είναι άδειες

Μητσοτάκης: Δεν περίμενα 20 μονάδες διαφορά - Οι κάλπες είναι άδειες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Έκπληξη ακόμα και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να ήταν η διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ, όπως ο ίδιος ομολόγησε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι την τελευταία του μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ευχήθηκε να επιστρέψει σύντομα, αν ο λαός επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη και στις ερχόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι «οι κάλπες είναι άδειες».

«Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι, γιατί τιμώ την επιλογή του λαού» πρόσθεσε για το εύρος της νίκης στις εκλογές.

Για τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε :«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευη απέτυχε, διότι δεν συντάθηκε με σημαντικές επιλογές. Έβλεπε μία Ελλάδα στο δικό της φαντασιακό κόσμο. Σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Από τον Νίκο Ανδρουλάκη άκουσα έναν επιδερμικό λόγο. Θέλει να γυρίσει στις μεγάλες δόξες του ’80, αλλά είμαστε στο 2023».

«Έχουμε μία παράδοση στη ΝΔ. Το πώς τα υπόλοιπα κόμματα λειτουργούν αφορά τις δικές τους συλλογικές εκλογές. Στις προεκλογικές ομιλίες αναφερόμουν σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Το υπόδειγμα μίας πολιτικής δύναμης που εργάστηκε σκληρά, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, τσαλακώθηκα πολλές φορές, βγήκα μπροστά και πήρα την ευθύνη και αυτή η πολιτική πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε».

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για μας, για τη ΝΔ. Η αριθμητική της κάλπης ειδικά με περισσότερα κομματα στη βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Ζητώ από τους πολίτες να κάνουν την ίδια επιλογή που έκαναν και στην προηγούμενη κάλπη».

«Εχω αγωνιστεί σκληρά για να οικοδομήσω μια σχέση εμπιστοσύνης», τόνισε.

Επανερχόμενος στα αισθήματά που ένιωσε όταν διαπίστωσε τη μεγάλη νίκη και τι ήταν εκείνο που τον χαροποίησε περισσότερο, είπε:

«Αισθάνθηκα μια ικανοποίηση όταν είδα τα ποσοστά την Κρήτη που ήταν προσωπικό μου στοίχημα. Εξίσου και τα ποσοστά στις λαικές συνοικίες, πχ στο Πέραμα. Εκεί οι άνθρωποι του μόχθου, ψηφισαν για τις δουλειές τους και τα εισοδηματά τους. Αυξήσαμε τη δύναμή μας δυτική Αθήνα κατά 7 μονάδες. Οι πολίτες άκουσαν αυτο που λέγαμε για εξάλειψη των ανισοτήτων, που είναι και ο στόχος μου για την επόμενη τετραετία».

«Σίγουρα υπάρχουν πολίτες που τοποθετούνται δεξιά της ΝΔ, τους λέω να ξαναδουν αν θα ακολουθήσουν ένα κόμμα που δεν έχει δοκιμαστεί ή ένα κόμμα που έχει συνταχθεί με τον υπεύθυνο πατριωτισμό».

Για τα στελέχη της ΝΔ είπε ότι θα αξιολογηθούν αυστηρά για τη δουλειά τους στις εκλογές και ότι πιο πολύ θα μετρήσει τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές.

«Πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει αστειευόμενος ότι έχει «πολύ καλές επαφές με τους ράφτες όλης της Αθήνας για να ξέρω ποιοι ράβουν κοστούμια».

«Όση κούραση και να υπάρχει, ξεκινάμε από πολύ καλή θέση. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες και να τους πούμε ξανακάνετε τον τόπο να κάνετε πάλι το βήμα. Την απλή αναλογική δεν την επιλέξαμε εμείς».

Είπε, επίσης, ότι το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης να τρέξω ακόμα πιο γρήγορα. Εφόσον επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουμε λάβει μια πολύ ισχυρή εντολή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους στην οικονομία και στην πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα που, όπως είπε έχει για την επόμενη ημέρα.

Απαντώντας στη θέση της αντιπολίτευσης ότι στόχος είναι να περιοριστεί μια αλαζονική κυβέρνηση απάντησε τα εξης: «Η εκτελεστική εξουσία ελέγχεται. Η χώρα έχει κατεξοχήν κυβερνηθεί από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις. Έχω αποδείξει ότι η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να ανοίγεται σε στελεχιακό δυναμικό από άλλους χώρους. Αυτή η προσπάθεια της συνεχούς διεύρυνσης δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστει. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά μου και αφορά όλα τα στελέχη».

Για όσους μιλούν για καθεστώς Μητσοτάκη όπως ο κ. Βαρουφάκης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο κ. Βαρουφάκης να αναλογιστεί γιατί δεν μπήκε στη Βουλή. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Εγώ αναγνωρίσει τα λάθη μου. Εναπόκειται και στην αντιπολίτευση να δει σε ορισμένα θέματα να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις».

Είπε, επίσης, ότι ήταν λάθος οι δηλώσεις στελεχών ότι η ΝΔ θα πάρει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή. «Το Σύνταγμα το προβλέπει γιατί επιδιώκει συναινέσεις για να αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας. Μακριά από μένα ότι θέλω να το αλλάξω μόνος μου. Κάποιοι εξακολουθούν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Και σήμερα διακινούν ότι θέλω να ιδιωτικοποιήσω το νερό, να απολύσω δημοσίους υπαλλήλους. Δεν μαθαίνουν τίποτα», πρόσθεσε.

«Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να ανοίξει πριν το 2025. Εύχομαι και ελπίζω το κλίμα στην επόμενη βουλη να είναι κλίμα συναίνεσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha.

Η επόμενη κυβέρνηση

Είπε, επίσης, ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους δυνατούς και τις καλύτερες δυνατές σε ότι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει σημαντικότατο ροτέϊσιον. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο», πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν ήταν στην κυβέρνηση. «Εγώ δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της τετραετίας. Έκανα αλλαγές πιο σημειακές. Αυτή τη φορά, προφανώς, θα μιλάμε για μία άλλη κυβέρνηση από αυτή την οποία είχαμε την προηγούμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη στιγμή τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, είπε ότι ήταν πολλές οι δυσκολίες. «Τα Τέμπη ήταν, ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή σε όλη την τετραετία και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο», είπε σημειώνοντας πως προσπάθησε ποτέ να μην κρύβεται, να βλέπει τι έκανε λάθος, να ακούει την κριτική που του γίνεται και να προχωρά μπροστά κοιτάζοντας να διορθώσει αυτά που μπορούν να διορθωθούν.

Για την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα πω για εμένα ότι τα Τέμπη «τελείωσαν» επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν μπορώ να το πω. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό το πράγμα».

Ερωτηθείς και για το ζήτημα των υποκλοπών, είπε ότι η διαφορά είναι πως έγιναν μία σειρά από σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες έχουν δείξει πως έχουν αποδώσει. «Εγώ δεν ξεχνώ τίποτα το οποίο πήγε λάθος. Ούτε θεωρώ ότι οι εκλογές είναι μια εξ ορισμου «κολυμβήθρα» στην οποία ξεπλενόμαστε για ό,τι μπορεί να έχει γίνει λάθος. Αυτό θα ήταν ένδειξη αλαζονείας ότι πήραμε μία νωπή εντολή, «σφουγγάρι», τα σβήσαμε όλα. Όχι. Ό,τι έγινε λάθος, μπήκε στη ζυγαριά , το ζύγισαν οι πολίτες, αλλά τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν συνέχεια καλύτερους. Και στην επόμενη τετραετία θα γίνουν λάθη, εφόσον είμαστε πάλι εδώ. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μη γίνονται τα ίδια λάθη και να μπορούμε να μαθαίνουμε από αυτά», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη διεξαγωγή ντιμπέϊτ μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν έχει λόγο να γίνει διότι δεν υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα είναι πρώτος. «'Αρα νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα απάντησε η ίδια η ζωή, απάντησε η κάλπη μάλλον», δήλωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σχέση και με τις εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι δεν ανησυχεί, ότι κρατάει το γεγονός ότι συνολικά οι τόνοι ήταν χαμηλότεροι και οι παραβιάσεις λιγότερες αυτούς τους μήνες. Σημείωσε, δε, ότι όσο καλύτερο κι αν είναι το κλίμα, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν αλλάζουν. «Η ‘γαλάζια πατρίδα' είναι μια απειλή για την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κατά συνέπεια, απαιτεί μία πολύ συγκροτημένη απάντηση, όπως την έχουμε δρομολογήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε.

«Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σίγουρα εγώ, δεν πρόκειται να συζητήσουμε για θέματα αποστατικοποίησης, πόσο μαλλον για θέματα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι έξω από τη συζήτηση, δεν μπορουν καν να συζητηθούν, δεν μπορούν καν να αποτελέσουν μέρος της ατζέντας των διερευνητικών επαφών εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να επανελθουμε σε αυτή τη λογική. Μπορώ να σας πω ότι εφόσον είμαι πρωθυπουργός, έχουμε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, θα επιδιώξω να έχω πάλι μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον και αυτός επανεκλεγεί», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ