ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η αναμέτρηση της ΝΔ με τον εαυτό της

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η αναμέτρηση της ΝΔ με τον εαυτό της
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με τον εαυτό της καλείται να αναμετρηθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς στις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αποδείξει για δεύτερη φορά ότι μπορεί να τα καταφέρει ξανά. Η αυτοδυναμία για τον ίδιον αποτελεί μονόδρομο και κάθε τι άλλο, μπορεί να αποβεί πολιτικά μοιραίο.

Ο δρόμος μέχρι την κάλπη της 25ης Ιουνίου μπορεί να επιφυλάξει απρόοπτα που κανείς υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να υπολογίσει. Οι εκλογές συμπίπτουν με την καλοκαιρινή σεζόν και γι' αυτό το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αναζητεί τρόπους να αποτρέψει την αποχή με ζητούμενο οι ψηφοφόροι να... συνδυάσουν τη βουτιά στη θάλασσα με την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων τους.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ εν όψει της δεύτερης κάλπης καλείται να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: Ότι δεν θα δοθεί μάχη μόνο για το ποιο από τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) θα ασκήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για το ποιος θα βγει πρωθυπουργός.

Γιατί εάν το κλίμα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που η προεκλογική μάχη μετατοπιστεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τότε η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει το πολιτικό της ενδιαφέρον από τους ψηφοφόρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια. Επομένως, στην Πειραιώς σχεδιάζουν το αφήγημα της δεύτερης κάλπης έχοντας υπόψη τους, τους κινδύνους με τους οποίους αυτομάτως εισέρχονται αντιμέτωποι.

Εάν ληφθεί υπόψη κιόλας το γεγονός ότι μπορεί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν να βάλουν άλλα δύο κόμματα στη βουλή, το ένα εκ των οποίων είναι πολύ πιθανό να εισέλθει, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας υψώνεται περισσότερο. Και άρα θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να υπερπηδήσει και να βγει ο τελικός νικητής των εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» δήλωσε ξεκάθαρα: «Εγώ από την πρώτη στιγμή ζήτησα αυτοδυναμία. Και αν οι πολίτες επιθυμούν μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την ψήφο τους. Δεν τους ζητώ να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο έκαναν στην πρώτη κάλπη. Και, βέβαια, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του την αριθμητική του νέου εκλογικού νόμου. Αν έχουμε, πράγμα πιθανό, περισσότερα κόμματα στη Βουλή, τότε ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Και κατά συνέπεια, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι μια πολύ καλή ένδειξη για το πώς θα ξαναψηφίσουν οι πολίτες. Όμως, πρέπει να πάμε να ξαναψηφίσουμε. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Αν, συνεπώς, οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μέγαρο Μαξίμου, αν αυτή είναι η επιλογή τους, τότε θα πρέπει να ξαναέρθουν να με ξαναψηφίσουν».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού, μιλώντας χθες Κυριακή στα στελέχη και τους υποψήφιους του κόμματός του, τους οποίους συνάντησε στα γραφεία της Πειραιώς: «Θέλω να σας ζητήσω από καρδιάς τον αγώνα τον οποίον κάνατε και για το κόμμα, αλλά και για την ατομική σας υποψηφιότητα, αυτή τη φορά να τον δώσουμε, όλες και όλοι μαζί, για να μπορέσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου να επαναβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Για να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να εξασφαλίσουμε μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα μας επιτρέψει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας», και πρόσθεσε ότι «...δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση. Νίκησε ο πραγματισμός και ο ρεαλισμός και ηττήθηκαν ο λαϊκισμός και τα ψέματα που έρχονταν από το παρελθόν», σημείωσε για να δείξει στην ουσία ότι η εκλογική νίκη της πρώτης Κυριακής ήταν στρατηγική νίκη και όχι συγκυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ