ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της ΝΔ να ταυτίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως «ίδιο κόμμα» για να πάρει την αυτοδυναμία

Στόχος της ΝΔ να ταυτίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως «ίδιο κόμμα» για να πάρει την αυτοδυναμία
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

«Ασφαλής αυτοδυναμία» είναι το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να κερδίσει την πλειοψηφία και στις δεύτερες κάλπες. Το δίλημμα «αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές» είναι κατά τη Νέα Δημοκρατία υπαρκτό και σε αυτό θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εάν η ΝΔ δεν επιτύχει τον στόχο της, θα επιχειρήσει να «χρεώσει» τις ενδεχόμενες τρίτες εκλογές στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. ακόμη και αν της λείπουν 2 με 3 βουλευτές.

Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρό του τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ προκειμένου από τώρα να καταλάβουν οι πολίτες ποιος θα ευθύνεται πολιτικά για την ακυβερνησία.

Ουσιαστικά, ταυτίζει ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους η πεποίθηση ότι και οι δύο επιδιώκουν την αστάθεια στη χώρα προτείνοντας λύσεις που οδηγούν στο περιθώριο.

Για να υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ και για να μην επιβεβαιωθεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο των τρίτων εκλογών, στην Πειραιώς φροντίζουν από τώρα με επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και σε θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική.

Με τη «μέθοδο» του Κατρούγκαλου

Ό,τι έγινε με την περίπτωση Κατρούγκαλου λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες που μίλησε για επαναφορά τις καταβολής του 20% της ασφαλιστικής εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, το ίδιο αναδεικνύει η ΝΔ με δηλώσεις για αύξηση της φορολόγησης που ειπώθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ, Άκης Σκέρτσος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι οι προτάσεις του για τη φορολογική πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο από λόγια του αέρα. Απευθυνόμενος μάλιστα στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρη Δουδωνή και Ελένη Χρονοπούλου, τους χαρακτήρισε «μαρτυριάρηδες.

Ο κ. Σκέρτσος ανάφερε μεταξύ άλλων: «Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία. Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Ο κ. Σκέρτσος παράλληλα παρομοίασε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σαν «ένα ίδιο κόμμα» και για αυτό τονίζει: «Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους. Σειρά είχε το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια.

Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων

2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και

3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν ''φρένο'' στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».

«Σηκώνει το γάντι» το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ «σήκωσε το γάντι» απέναντι στη ΝΔ για να δείξει ότι ο αγώνας που κάνει δεν είναι μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά της Ν.Δ., ελπίζοντας πώς έτσι θα ενισχύσει τις δυνάμεις του. Ο εκπρόσωπος τύπου, Δημήτρης Μάντζος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε απαντώντας στο Άκη Σκέρτσο: «Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Επίσης, προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα».

Για τη φορολογία στα μερίσματα

Επίσης, επειδή το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε επίθεση από τη Ν.Δ με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών του, ο κ. Μάντζος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την πρόταση του κόμματός του απαντώντας παράλληλα στον κ. Σκέρτσο. Χαρακτηριστικά είπε πως: «Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

- Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%.

- Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%

- και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».

Και κατέληξε λέγοντας ο κ. Μάντζος: Καλούμε τον κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:

- πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση –και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

- πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

- για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

- Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποια είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ