ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα Τσίπρα για τις λίστες

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα Τσίπρα για τις λίστες
Από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Αγίους Αναργύρους την Παρασκευή Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Θωμάς Ζήκος

Μπροστά στο δίλημμα των αλλαγών στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που τη Δευτέρα πρέπει να κατατεθούν. Επιβεβαιώνεται, πάντως, το ρεπορτάζ του CNN Greece ότι έχει κάνει κρούσεις σε στελέχη που δεν εκλέχθηκαν το Μάιο να μπουν σε εκλόγιμες θέσεις στην ίδια ή σε άλλη εκλογική περιφέρεια από αυτή που πολιτεύτηκαν.

Επαφές έχουν γίνει και με προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, έστω σε μη εκλόγιμες θέσεις.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με τον κ. Τσίπρα να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο φόβο για ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και σε νέες συμβολικές κινήσεις που θα καταδεικνύουν στην κοινωνία ότι έλαβε το μήνυμα της 21ης Μαΐου.

Κοστολόγηση προγράμματων

Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, πιστεύουν ότι η πρόσκληση- πρόκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «πετυχαίνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», όπως λένε.

Από τη μία τελειώνει τη συζήτηση γύρω από την κοστολόγηση του προγράμματός τους κι από την άλλη ασκείται πίεση στον πρόεδρο της ΝΔ να κοστολογήσει το δικό του, αλλά και να εξηγήσει γιατί δεν πηγαίνει σε τηλεμαχία με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, όταν είχε δεσμευτεί για κάτι τέτοιο πριν τις 21 Μαΐου: «Δεν μπορεί να λέει πως οι κάλπες είναι άδειες για να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του και την ίδια ώρα πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί και γι’ αυτό δεν πηγαίνει σε ντιμπέιτ. Η αλαζονεία κι ο φόβος του μπροστά στη σύγκριση δεν κρύβονται», σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει μια σειρά φοροελαφρύνσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, με ειδική έμφαση στην μείωση των έμμεσων φόρων που πλήττουν περισσότερο τα αδύναμα και μεσαία νοικοκυριά.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως οι κοστολογημένες στα 5,5 δισ. ευρώ προτάσεις τους έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο από τη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στα ακόλουθα:

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Στα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές) ο ΦΠΑ θα μηδενιστεί.

- Αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους. Ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.

- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

- Άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ και θα διατεθούν σε κοινωνικές πολιτικές.

- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και προοδευτική του εξέλιξη ως 15%.

Αντιθέτως, για το πρόγραμμα της ΝΔ σημειώνουν πως δεν έχει υπάρξει αναλυτική κοστολόγησή του: «Αποτέλεσμα αυτού είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις πρώην υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι πως εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην ΕΕ, όπως είπε ψευδώς ο Άκης Σκέρτσος. Ωστόσο, από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ δεν εμπεριέχεται», αναφέρουν στην Κουμουνδούρου.

Στο μεταξύ, στη Χαλκίδα (στις 11.00, στην κεντρική αγορά, Ερμού 1) και στη βόρειο Εύβοια (στη Λίμνη, στις 18.30, στην πλατεία Δημαρχείου) περιοδεύει σήμερα Σάββατο ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ