ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη

Α. Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη

"Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, κυρίως όμως μια καλύτερη Ευρώπη", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης παραμένει μια ανεπαρκής δύναμη. Πρέπει κάποια στιγμή να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσης”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι παραβιάζεται ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης. Χρειάζεται θεσμική αναδιοργάνωση και όχι ισοπέδωση της αγοράς εργασίας", σημείωσε και έκανε λόγο για διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού αρνητικού προηγούμενου.

Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η διαχείριση των 3 ταυτόχρονων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις έχει ήδη μετατρέψει σε κρίση πολιτική, σε κρίση της ίδιας της Ευρώπης.

“Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει αποδεδειχθεί και είναι πολύπλευρη”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε την ακροδεξιά”.

“Ο μεγάλος αριθμός των ανέργων, ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, είναι απόδειξη ότι η κρίση είναι εδώ. Η μακροχρόνια ανεργία είναι το κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης”, τόνισε.

"Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση όσο είναι καιρός. Να δράσουμε συνολικά χωρίς ηγεμονισμούς. Χρειαζόμαστε όχι λιγότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, κυρίως όμως μια καλύτερη Ευρώπη", ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, λέγοντας:

"Να δυναμώσουμε τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης. Να συμφωνήσουμε σε σταθερά βήματα κοινωνικής σύγκλισης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη και γ’αυτό πρέπει να αγωνιστούμε".

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, σημείωσε ότι αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί με τα εργαλεία της περιχαράκωσης.“Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στο προσφυγικό, ενώ έχει αναπτυχθεί η ευρωτουρκική συνεργασία”, σημείωσε και πρόσθεσε πως οι ροές έχουν μειωθεί. “Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης. Αναμένουμε ουσιαστική επιτάχυνση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης και μια δίκαιη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου”, επεσήμανε ακόμα.

"Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν προσκύψουμε στις γενεσιουργές αιτίες. Η Ευρώπη καλείται να βρει λύσεις που να εξασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαίων πολιτών αλλά και του κράτους δικαίου", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ