ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρόσωπα - κλειδιά που στέλνει ο Μητσοτάκης στα άλλοτε «πράσινα κάστρα»

Τα πρόσωπα - κλειδιά που στέλνει ο Μητσοτάκης στα άλλοτε «πράσινα κάστρα»
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Ένα υπαρκτό σενάριο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει είναι η διενέργεια και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, σε περίπτωση που η κάλπη της 25ης Ιουνίου επιφυλάξει εκπλήξεις και ανατροπές.

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ένα ξεκάθαρα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, που θα της επιτρέψει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας χωρίς αστερίσκους.

Η μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κρύβει και παγίδες για τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει η ανησυχία πως ψηφοφόροι που για πρώτη φορά στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα προσέλθουν στις κάλπες εν μέσω καλοκαιριού, καθησυχασμένοι πως η νίκη της ΝΔ είναι διασφαλισμένη.

Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος, όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις πρώτες κάλπες υπό τον φόβο να «ανεβεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να μη διστάσουν κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση, όπως προς το ΠΑΣΟΚ ή την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή το κόμμα «ΝΙΚΗ».

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εισόδου μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, προειδοποιώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει κίνδυνος αστάθειας, λόγω της μη ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας της ΝΔ.

«Ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση»

Ο ίδιος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι θα μπουν στη Βουλή πάνω από πέντε κόμματα, άρα ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι υψηλότερος. Συνεπώς δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το ζητούμενο είναι η χώρα να έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Για να συμβεί αυτό πρέπει όσοι μας ψήφισαν την πρώτη φορά να το επαναλάβουν. Και επίσης να τους ακολουθήσουν και πολίτες που δεν μας ψήφισαν, αλλά θέλουν μια ομαλή συνέχεια και προοπτική στη ζωή της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού έλαβε το «ελεύθερο» από το covid test και ανάρρωσε από κορωνοϊό, ξεκίνησε κιόλας την προεκλογική του μάχη με επίσκεψη στη Νέα Ιωνία.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά τις εκλογές του Μαΐου, κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη και συνεπώς δεν αναμένεται να αλλάξει.

Ο στόχος τώρα είναι, όχι μόνο να διατηρηθεί το 40% της 21ης Μαΐου, αλλά και να αυξηθεί, προκειμένου η αυτοδυναμία να γίνει πιο ισχυρή στην περίπτωση που εισέλθουν δύο επιπλέον κόμματα και η νέα Βουλή από πεντακομματική γίνει επτακομματική.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ίδια «γραμμή», επιμένοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ποσοστά και έδρες. Για να πετύχουν αυτόν το στόχο θα επικεντρώσουν στον περιορισμό τυχών διαρροών από ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται.

Η άλωση του κέντρου

Από εκεί και πέρα, το «κέντρο» αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για τη ΝΔ.

Στόχος είναι να μην αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η πίεση με την πολιτική επίθεση του κ. Μητσοτάκη εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη για τα φορολογικά μέτρα, τα μερίσματα, τις γονικές παροχές και τη φορολογία γενικότερα.

Στην Πειραιώς πιστεύουν πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ γενικές και κινούνται στη σφαίρα της αοριστολογίας. Μάλιστα τις συνδέουν και με τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα μαζί τα χαρακτηρίζουν ως «φωτοβολίδες» που σκάνε στον αέρα βγάζοντας στην αρχή κρότο και λάμψη. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα σταματήσει να επισημαίνει ότι σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» στα «πράσινα κάστρα»

Με στόχο τη διατήρηση κεντρώων ψήφων που έλαβε η ΝΔ τον Μάιο, έχει καταρτιστεί προσεκτικά το πρόγραμμα των προεκλογικών περιοδειών πρώην υπουργών που προέρχονται από τον χώρο του κέντρου και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κυριάκος Πιερρακάκης θα επισκεφθούν «ΠΑΣΟΚογενείς» νομούς, όπως την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία, αλλά και την Κρήτη που στο παρελθόν υπήρξαν «πράσινα κάστρα».

Ξεχωριστή σημασία στο σύνολο της επικοινωνιακής στρατηγικής έχει ένα ακόμη πρόσωπο που προέρχεται από το χώρο του κέντρου και είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος πλέον ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας. Είναι ο πλέον άμεσος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύει καθημερινά την πολιτική του προέδρου του κόμματος και με μεγάλη επιτυχία, όπως θεωρείται από αρκετούς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σημασία και τον στόχο των επισκέψεων και των περιοδειών που έχουν προγραμματιστεί, είχε δημοσιεύσει το CNN Greece την 1η Ιουνίου όταν έγραφε για τα «μπλε γεράκια» του Μητσοτάκη, τον «στρατηγό» και το καθόλου τυχαίο σχέδιο των περιοδειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ