ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν τα περιστατικά με τους μετανάστες στον Έβρο - Διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου

Τι δείχνουν τα περιστατικά με τους μετανάστες στον Έβρο - Διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου
AP/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Με προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα την επαναφορά του μεταναστευτικού «μετώπου» στον Έβρο και την έκταση που αυτό λαμβάνει, σε μια χρονική στιγμή που η προσοχή της χώρας είναι στραμμένη στο εσωτερικό και τις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν, δεν διαπιστώνεται αισθητή αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και φυσικά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών δεν θυμίζουν σε τίποτα την οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών που έλαβε χώρα την Άνοιξη του 2020.

Όμως, τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και κυρίως ο απεγκλωβισμός 91 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, από νησίδα του Έβρου, χτύπησε «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά να συγκαλεί διαδοχικές συσκέψεις με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Εκτίμηση της κατάστασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι υπό τον Ιωάννη Σαρμά και με τη συμμετοχή των υπηρεσιακών υπουργών Επικρατείας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έγινε αποτίμηση των πρόσφατων περιστατικών στον Έβρο και αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης με βάση τα δεδομένα που συλλέγουν από το πεδίο τα κλιμάκια των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η εικόνα που μεταφέρθηκε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό δεν είναι εικόνα «συναγερμού». Αντιθέτως, δεν διαπιστώνεται πολιτική καθοδήγηση από την Άγκυρα αλλά τα περιστατικά αποδίδονται στη συνήθη δραστηριότητα των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, που συχνά γίνεται με την ανοχή ή και τη συνεργασία των τοπικών αρχών και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Αυτό που, σε κάθε περίπτωση, θέλει να αποφύγει η Αθήνα είναι η επανάληψη εικόνων με μετανάστες εγκλωβισμένους σε νησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας και κατ’ επέκταση η εμφάνιση fake news όπως η ιστορία της μικρής «Μαρίας» που πλήττουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αυτός ήταν και ο λόγος για την άμεση διοργάνωση της επιχείρησης απεγκλωβισμού και μεταφοράς των 91 μεταναστών από τα Μαράσια του Έβρου.

Επίσκεψη Λαλούση

Σήμερα και αύριο, ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης θα βρίσκεται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και θα επισκεφθεί τις αστυνομικές διευθύνσεις του Έβρου αλλά και τον Φράχτη. Ο κ. Λαλούσης θα μεταφέρει οδηγίες στα κλιμάκια της ΕΛΑΣ που περιπολούν τα χερσαία σύνορα της χώρας ενώ θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του αλλά και της υπηρεσιακής κυβέρνησης για αποτελεσματική εμπλοκή των αστυνομικών στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των μεταναστών από τη νησίδα του Έβρου.

Ο κ. Λαλούσης πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι δίαυλοι αυτοί είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοιχτοί για τη διαχείριση περιστατικών κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων αλλά και στη θάλασσα.

Άλλωστε, ο κ. Λαλούσης διαθέτει σημαντική εμπειρία στο μεταναστευτικό αφού ως Αρχηγός ΓΕΣ αντιμετώπισε αποτελεσματικά την υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα το 2020.

Νέα συστήματα

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα εξετάζει τρόπους για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Πριν από λίγες ημέρες, σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έγινε αναλυτική παρουσίαση συστημάτων ισραηλινής προέλευσης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μη επανδρωμένους πύργους και ιστούς ελέγχου επικοινωνιών, συστήματα θερμικής απεικόνισης, ραντάρ και ηλεκτροπτικά μεγάλης εμβέλειας αλλά και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση αντικειμένων.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από στελέχη του ισραηλινού ομίλου MER, που βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 23.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ